vineri

26 aprilie, 2024

27 martie, 2020

Asociatiile consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare, AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de servicii Financiare), Credere, Parakletos, susţinute de avocaţi specializaţi în protecţia consumatorilor, spun că OUG privind suspendarea ratelor la credite „nu sprijină in mod real debitorii, (ci) acordă beneficii subsțantiale băncilor și instituţiilor financiare nebancare”.

Ascociaţiile consumatorilor de produse financiare consideră că măsurile guvernului „sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse din proprie iniţiativă de anumiţi finanţatori”, spune un comunicat comun emis vineri.

Guvernul a emis joi seară o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea celor caer au credite să le amâne plata cel mult 9 luni , dar dobânda se cumulează şi se reeşalonează după aceea.


Ordonanţa nu era publicată încă în Monitorul Oficial la ora redactării acestui articol, iar Guvernul ar trebui să aprobe normele de aplicare ale acesteia în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.

(Citiţi și: „Suspendarea ratelor la bănci se aplică doar debitorilor „afectați direct sau indirect” de epidemie. Dobânda se cumulează și se reeșalonează”)

Asociațiile de consumatori spun că ordonanța în cauză ar produce „un climat vadit de dezechilibru într-un context economic” și sprijină afirmația cu argumentele:

  • Debitorii cu întârzieri la plata ratelor, anterioare declarării stării de urgenţă nu sunt eligibili pentru a obtine suspendarea ratelor. „Guvernul nu permite redresarea debitorului într-un context de criză, ci îl ajută indirect să ajungă în faza de executare silită, cu toate consecințele dramatice care derivă asupra familiei debitorului”.
    Sunt permise în continuare executările silite și recuperările de creanțe,„ cu uriașele probleme și abuzuri semnalate de consumatori”.
  • Se va impune dobândă la dobândă, în urma capitalizării la soldul creditului a dobânzilor din perioada de suspendare, „fapt nepermis de legislatia in vigoare. Aşadar, pe perioada de suspendare, dobânda aferentă ratelor respective va fi introdusă în soldul rămas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, în unele cazuri) urmând a se aplica dobânda contractuală. Pe înţelesul tuturor, băncile şi instituţiile financiar-nebancare vor aplica dobândă la dobândă„, mai spune comunicatul citat.
  • Statul va garanta, „cu bani de la bugetul de stat alimentat de contribuabili”, garanţii de 100% la dobînda capitalizată aferentă creditelor ipotecare. Astfel, „consumatorul din România (în calitate de împrumutat şi contribuabil) este văduvit direct şi indirect de anumite sume de bani, în beneficiul sistemului financiar-bancar”.
  • Decizia de suspendare a ratelor rămâne la latitudinea creditorului, în virtutea unor norme „adoptate de Ministerul Finanţelor Publice la fel cum a fost adoptată şi ordonanţa de urgenţă – împreună cu Banca Naţională a Romăniei şi cu industria bancară, fără participarea reprezentanţilor consumatorilor”.
  • Creditorii care au adoptat deja soluţii chiar mai avantajoase decât cele din OUG ar putea renunţa la cele pe care le-au propus anterior şi vor aplica dispoziţiile ordonanţei.
  • Este neclar dacă se va face un act adiţional la contractul de credit sau „direct în temeiul legii, fiind extrem de important ca într-un asemenea context băncile să nu profite de vulnerabilitatea consumatorului pentru a opera şi alte modificări contractuale, cum s-a întamplat în trecut în detrimentul consumatorilor”.

Ca urmare asociaţiile semnatare solicită Guvernului „să procedeze de urgenţă la modificarea substanțială a actului normativ”, cu participarea reprezentanților consumatorilor.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, vineri, în replică la „acuzaţia că băncile nu pierd nimic: Acest lucru îl spun oamenii care nu au lucrat niciodatã în sistemul financiar-bancar. În ordonanțã nu scrie nimic despre comisioane, comisioanele sunt susținute pe toatã perioada de sistemul financiar-bancar, iar faptul cã bãncile nu primesc aceste rate pentru aceastã perioadã înseamnã cã trebuie sã se finanțeze din piațã cu dobândã și aceastã dobândã este susținutã tot de bãnci”, spune un comunicat al ministerului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: