duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 noiembrie, 2016

medicamente2Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer Guvernului abrogarea imediată a Hotărârii de guvern privind metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor.

Cele două organizații fac un apel către prim-ministrul Dacian Cioloș să intervină imediat pentru retragerea acestui act normativ, care a fost adoptat într-o formă ce, spun reprezentanții industriei, va avea efecte negative majore asupra pacienților și a producătorilor deopotrivă.

În comunicat asociațiilor se spune:


Ceea ce a fost prezentat ca o noua metodologie nu este decat o varianta modificata a vechii metodologii, care pastreaza o dubla referentiere pentru generice (si 65% din pretul inovatorului si cel mai mic pret din 12 tari de referinta) si reduce pretul medicamentelor iesite de sub patent sub minimul european. Prin urmare, mii de medicamante ajung sa aiba in Romania preturi sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca aceste medicamente sa dispara de pe piata.

In cadrul dezbaterii publice, toti reprezentantii industriei si ai pacientilor au avertizat reprezentantii Ministerul Sanatatii asupra acestui lucru, dar acestia nu au luat in considerare niciuna dintre modificarile transmise.

Mai mult, textul publicat introduce modificari fundamentale in sistemul de calcul al pretului, care nu au facut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o actiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea in farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin pastrarea pretului de producator si cresterea cotelor de adaos de distributie si farmacie.

Conform calculelor producatorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca preturile sa creasca la 3.536 medicamente din totalul de 5430 medicamente din catalogul national, insemnand cresteri de pret la peste 60% din toate medicamentele aflate in comert. Astfel ca pacientii vor plati mai multi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descarca catre producatori sub forma taxei clawback.


Aceasta politica, aplicata si pana acum, de a impune preturi nesustenabile la medicamente concomitent cu aplicarea unei taxe clawback impovaratoare, s-a dovedit falimentara, iar noua metodologie nu face decat sa o continue si sa agraveze criza disparitiei medicamentelor.

Ministerul Sanatatii a intervenit astazi propunand o alta modificare a cotelor de adaos, din nou fara nicio discutie cu producatorii de medicamente. Modificarea unui act normativ la doar o saptamana dupa ce a fost adoptat nu este decat dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, in principal asupra pacientilor.

ARPIM si APMGR considera inacceptabila lipsa totala de dialog si ignorarea permanenta a pozitiei partenerilor sociali in elaborarea actelor normative. In consecinta, cele doua organizatii cer Prim-Ministrului Dacian Ciolos abrogarea Hotararii de guvern nr. 800/2016 si reluarea imediata a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al pretului medicamentelor, in conformitate cu angajamentele de profesionalism si transparenta pe care guvernul sau si le-a asumat.

Consideram ca este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului care sa ia in considerare nu numai masurile administrative legate de pret, ci si politicile fiscale, asigurarea finantarii si accesul la tratamente de ultima generatie.

medicament
Asociațiile au realizat o simulare a impactului Hotărârii de Guvern. Click pentru mărire
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: