20 iulie, 2021

deseuri gunoi bucurestiConsiliul Local al Municipiului București a aprobat luni înființarea, de către Primăria Capitalei şi cele şase sectoare, a unei asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI) pentru gestionarea deşeurilor.

Prin intermediul acestei asociații, se dorește îmbunătăţirea calităţii serviciului de salubrizare, cu respectarea principiilor „poluatorul plăteşte” şi „plăteşti cât arunci”.

Conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Municipiul Bucureşti a fost constituită pentru ca autorităţile locale să se conformeze cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale din sectorul serviciului de gestionare a deşeurilor.


În opinia PMB, asociația este singura soluție pentru îndeplinirea ţintelor de reciclare şi de tratare a deşeurilor şi pentru respectarea standardelor europene privind protecţia mediului. Ea va permite, de asemenea, şi creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru investiții în infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de salubrizare.

ADI poate accesa până în 2023 și fonduri POIM din exercițiul 2014 – 2020.

Hotărârea a fost adoptată cu 31 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi o abţinere, conform Agerpres.

Municipiul Bucureşti participă în calitate de asociat-membru fondator la constituirea asociaţiei, iar sectoarele au calitatea de membri, menționează documentul aprobat luni.


Hotărârea CLMB aprobă și statutul asociaţiei, participarea Bucureştiului la patrimoniul iniţial al ADI cu o contribuţie în valoare de 60.000 de lei şi cotizaţia pentru Municipalitate de 500.000 lei pentru 2021.

Primarul general, Nicuşor Dan, este președintele Adunării Generale a ADI pentru gestionarea integrată a deşeurilor municipale. Acesta a explicat că existenţa ADI este o condiţie pentru accesarea fondurilor europene.

Banii vor putea fi accesați de PMB sau de fiecare primărie de sector, a mai declarat Nicușor Dan:

Există cele şase hotărâri ale Consiliilor Locale ale sectoarelor prin care ele cer exact în temeiul Codului Administrativ împuternicirea din partea noastră să le permitem să se asocieze. Asta a fost prima etapă.

Etapa a doua o parcurgem noi astăzi, în sensul că, pe de o parte, aprobaţi statutul, pe de altă parte, încuviinţaţi solicitările dumnealor şi le permiteţi să se asocieze; şi etapa a treia, în care din nou fiecare dintre cele şase Consilii Locale ale sectoarelor va vota o hotărâre prin care, în baza împuternicirii pe care noi azi le-o dăm, va vota statutul şi toate celelalte anexe şi după aceea, cu toate aceste şapte hotărâri, ne vom duce în faţa instanţei (…).

Există nişte bani pe POIM, pe exerciţiul 2014-2020, pe care putem să-i luăm până la sfârşitul lui 2023. În baza existenţei acestei ADI, Primăria Generală sau primăriile de sector, fiecare pe zona sa de competenţă, vor putea să formuleze cereri pe POIM.

Sistem de management integrat al deșeurilor

De asemenea, constituirea asociaţiei are ca scop realizarea unor investiţii pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti, pentru care se va solicita finanţare prin programe operaţionale.

Aceste investiţii vizează:

  • infrastructura de colectare selectivă a deşeurilor
  • staţii de sortare
  • instalaţii de digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile, de tratare mecano-biologică şi de recuperare materială
  • instalaţii pentru compostarea biodeşeurilor, pentru gestionarea deşeurilor de construcţii şi demolări
  • un centru de aport voluntar al deşeurilor voluminoase.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale va implementa măsurile prevăzute în Planul de Gestionare al deşeurilor din Bucureşti, un document aflat în proces de revizuire.

Planul de Gestionare a Deşeurilor va stabili necesarul de investiţii pentru îndeplinirea obiectivelor şi atingerea ţintelor stabilite de legislaţia europeană şi naţională din domeniul gestionării deşeurilor şi în conformitate cu activităţile definite de Legea nr 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: