23 martie, 2022

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a anunțat miercuri că ”nu există îngrijorări” cu privire la îndeplinirea celor 24 de jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă aferente primului trimestru din 2022.

Ministrul Vîlceanu a explicat că cele 3 restanțe aferente ultimului semestru 2021 din calendarul asumat de România prin PNRR sunt în curs de rezolvare.

Dan Vîlceanu mai spune că următoarea cerere de eliberare de noi fonduri PNRR va fi avansată la Comisie în octombrie 2022.

Ce se întâmplă cu restanțele anului 2021


Dan Vîlceanu a precizat miercuri că, până la finele anului 2021, România a îndeplinit 18 din 21 de jaloane prevăzute în PNRR. Cele trei restante vor fi închise, spune ministrul, ca urmare a unor discuţii între Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii.

„La finalul anului trecut, noi am avut în PNRR 21 de jaloane care au fost închise, cu excepţia a trei jaloane, legate de instrumente financiare. Erau legate de o discuţie între Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii. Acea discuţie a fost închisă acum 2-3 săptămâni şi putem să închidem şi cele trei jaloane pe care nu le-am putut închide în decembrie”, a precizat ministrul.

Ministrul a confirmat că la nivel intern, guvernamental, mai trebuie încheiate ”6-7 acorduri de finanţare” între ministere şi MIPE (din totalul de 19), adăugând că acestea urmează să fie semnate în cursul săptămânii viitoare.

„Practic, în acest moment, fluxurile financiare, acordurile de finanţare sunt semnate. Suntem concentraţi pe închiderea jaloanelor”, a spus Dan Vâlceanu.

Calendarul primului obiectivelor din primul trimestru 2022


„În luna martie avem de atins 24 de jaloane. Ele sunt în diverse stadii în acest moment. Nu există îngrijorări cu privire la atingerea acestora. Şi cred că ele vor fi închise. Sunt diverse acte normative în diverse stadii.

Pentru o parte din jaloane nu este nevoie de acte normative – hotărâri de guvern sau ordonanţe de urgenţă, ci pur şi simplu de ordine de ministru, fie pentru publicarea unor ghiduri, fie pentru diverse proceduri care trebuie făcute în ministere.

Pentru finalul lunii martie nu ar trebui să fie probleme”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Rețeta financiară

În declarația făcută la Palatul Victoria, Dan Vîlceanu a precizat: ”Prima cerere de plată pe care România o va depune, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, care se referă la 2 miliarde din partea de grant şi aproximativ 1,9 miliarde din partea de împrumut, este legată de acele jaloane, din decembrie, şi nu de cele pe care trebuie să le închidem în martie”.

Sumele la care se referă Dan Vîlceanu – mai exact 1,94 miliarde euro împrumuturi și 1,85 miliarde euro granturi – au fost deja trimise României de Comisia Europeană, în ianuarie 2022, respectiv decembrie 2021. E vorba de prefinanțările acordate din credite și granturi. Sensul declarației face referire probabil la decontările care trebuie trimise la Bruxelles.

Comisia Europeană nu eliberează noi tranșe de finanțare decât în măsura în care banii din prefinanțări sunt cheltuiți pe proiecte. Și în măsura în care constată îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate.

Ministrul a precizat ulterior că următoarea cerere de plată va fi trimisă la Comisie în luna octombrie, pentru 2 miliarde de euro din componenta de granturi şi 1 miliard din componenta de împrumuturi.

„Noi, practic, anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro în contul de la Banca Naţională”, a afirmat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: