sâmbătă

27 aprilie, 2024

24 martie, 2023

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras de pe ordinea de zi a ședinței de guvern proiectul de HG ce stabilea plafonarea preţurilor poliţelor RCA. Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a explicat că documentul a fost retras pentru a fi analizate observaţiilor apărute, a precizat, vineri, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

„Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii”, a declarat Daniel Apostol.

Proiectul de HG a primit avizele necesare, dar cu numeroase observații.


Guvernul va aproba săptămâna viitoare proiectul de hotărâre privind plafonarea preţurilor poliţelor RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va armoniza proiectul de act normativ în concordanţă cu observaţiile primite în urma punerii în transparenţă publică, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, în cadrul şedinţei de guvern.

Dispariția proiectului de HG de pe ordinea de zi a Guvernului fost anunțată de Palatul Victoria

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat vineri dimineața că proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA nu figurează pe agenda şedinţei de Guvern, întrucât a fost retras de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Proiectul a fost publicat miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor și prevede îngheţarea temporară, pe o perioadă de şase luni, a tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022.


Potrivit proiectului, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de șase luni. 

„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…). Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect.

Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

Proiectul de HG a fost elaborat după ce ASF a retras autorizația societății de asigurări Euroins, care era cel mai mare asigurător RCA din România, cu o cotă de piață de 32%.

Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară şi din Europa de Sud-Est, cu venituri şi active de câteva miliarde şi peste 7.000 de angajaţi.

Opoziție puternică din partea asociațiilor de asigurări

Brokerii de asigurări au anunţat că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări, a consumatorilor şi, totodată, asupra tuturor participanţilor la traficul rutier.

„Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze”, se menţionează într-un comunicat comun, semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de asigurare – Reasigurare (PRBAR).

Astfel, UNSICAR şi PRBAR solicită retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii) în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă.

Şi asociaţiile asigurătorilor au anunţat că nu sunt de acord cu proiectul de Hotărâre de guvern privind îngheţarea preţurilor RCA, pe motiv că încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa.

„UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România – n. r.), BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România), PIAR (Patronatul Industriei Asigurătorilor din România) au luat notă de proiectul de Hotărâre de guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, făcând următoarele precizări: industria nu poate fi de acord cu proiectul de HG, care încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Legislaţia trebuie modificată, dar necesită un pachet de măsuri mai amplu care să fie discutat împreună cu toate părţile direct implicate”, susţin asigurătorii, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

La rândul său, Asociaţia Utilizatorilor Români de servicii Financiare (AURSF) a arătat că susţine principiul limitării preţului contractelor RCA, dar consideră că mecanismul din proiectul de Hotărâre de guvern nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei şi propune ca limitarea să nu poată depăşi tarifele de referinţă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: