joi

28 martie, 2024

13 aprilie, 2017

Compania NN Pensii a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private.

Având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societăţii NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv cu suma de 750.000 lei”, spune un comunicat al ASF.

Este cea mai mare amenda din istoria ASF, dar nu şi din istoria Pilonului II (al fondurilor de pensii obligatorii administrate privat). Cea mai mare sancţiune a primit aceeaşi societate, la începutul acestui sistem de pensii, şi a fost în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing. potrivit vicepreședintelui ASF, Ion Giurescu, responsabil cu sectorul pensiilor administrate privat.


 

De asemenea, ASF a retras autorizaţia dierctorului general al NN Pensii, Raluca Ţintoiu, şi amendarea contravențională a acesteia cu 100.000 lei. Sancțiunile pot fi contestate

„Au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România”, a declarat vicepreşedintele ASF, miercuri , într/o conferință de presă.

Oficialul ASF a infirmat că decizia ASF ar avea vreo legătură cu ameninţarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, potrivit căreia întreaga cnducere a Autorităţii va fi schimbată de Parlament.


„Înainte să apară această declaraţie a lui Liviu Dragnea eu convocasem consiliul de administraţie al NN Pensii. Este o greşeală impardonabilă din partea NN Pensii. Au recunoscut greşeala. Nu i-a îndemnat nimeni să facă aşa ceva”, a spus Ion Giurescu, într-o conferinţă de presă.

NN Pensii, care administrează fondul NN de pensii obligatorii administrate privat, şi-a anunţat, marţi, cei 300.000 de clienţi că, în ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să se informeze despre contextul pieţei.

Ce este garantat?

Chestiunea naționalizării fondurilor de pensii private ar fi o „fumigenă, din punct de vedere economic şi financiar, un nonsens, pentru că noţiunea de naţionalizare nici nu există”, a declarat, la rândul său, Mișu Negrițoiu, președintele ASF, citat de Agerpres.

Fondurile de pensii alocate în administrare privată nu pot fi confiscate, nu pot fi naţionalizate aşa cum pensiile şi drepturile băneşti ale oamenilor nu pot fi confiscate şi naţionalizate. Maximum ce poate să facă politicul şi guvernul este să schimbe administrarea din fonduri privată în administrare publică”, a mai spus preşedintele ASF.

Totuși, politicul poate „să le contopească (pensiile private, n.r.) cu fondul public de pensii, care nu afectează drepturile de pensii. Participanţii şi oamenii care au alocate constituţional sunt garantaţi cu aceste pensii”, a afirmat Mișu Negrițoiu.

Președintele ASF  nu a precizat în ce măsură, în situația contopirii, este garantată şi individualizarea conturilor personale ale membrilor fondurilor de pensii private, respectiv a câștigurilor obținute din administrarea privată.

Dezbaterea publică privind soarta fondurilor de pensii private „este la nivel de declaraţii politice şi a fost generată tot de o declaraţie politică. Prin statutul şi misiunea ei, Autoritatea de Supraveghere Financiară este sub radarul politicii. Nu intră în dezbatere politică şi misiunea ei este să asigure stabilitatea financiară în contextul politicilor economice şi financiare ale ţării. Nu am participat la această dezbatere politică, nici nu era rolul nostru. Discuţia avea nevoie de un răspuns politic, care s-a şi dat. Rolul nostru intervine eventual în discuţia privind o eventuală motivaţie economică sau financiară şi de obicei suntem solicitaţi când se ia o decizie politică să ne spunem opinia”, a menţionat Mişu Negriţoiu, citat de Agerpres.

Pensiile la care statul nu are acces

Companiile trimit echivalând cu 5,1% din salariul brut al angajaţilor lor către fondul de pensii obligatorii pe care aceștia l-au ales. Proporția a fost inițial de 2% și ar fi trebuit să crească anual cu 0,5 puncte procentuale, până la 6% în 2016, dar creșterile au fost amânate în mod repetat din cauza deficitelor bugetului public.

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2016 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,47 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro), potrivit unui raport al ASF.

Ritmul anual de creștere înregistrat a fost de 27,53% (27,06% raportat la moneda euro). Creșterea față de iunie 2016 a fost de 14,10% (13,59% raportat la moneda euro). Comparativ cu luna anterioară creșterea a fost de
2,48%.

Controale

Controalele vor continua la NN Pensii.

Totodată, ASF va trimite un control şi la BCR Pensii, al cărui director general al companiei a scris recent despre pericolul unei posibile naţionalizări a sistemului de pensii private obligatorii.

Totuşi, „acolo este altceva. Directorul general (Radu Crăciun, n.r.) a vorbit în nume propriu şi nu în numele societăţii. Dar vom analiza să vedem ce este acolo şi dacă este cazul vom aplica sancţiuni”, a mai spus vicepreşedintele ASF.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: