joi

18 aprilie, 2024

29 iunie, 2020

După trei luni și jumătate de amânare din cauza epidemiei de coronavirus, în Franța s-a organizat al doilea tur al alegerilor locale.

Votul, marcat de o rată a absenteismului de aproape 60%, a fost organizat în aproximativ 4.800 de localități – mai ales orașele mari – în care nu s-au ales primarul și consiliul municipal din primul tur, derulat în data de 15 martie.

Scrutinul de duminică a adus o puternică ascenziune a ”verzilor” și rezultate dezamăgitoare pentru partidul președintelui Macron, LREM.


”Verzii” au câștigat în Marsilia, Lyon, Bordeaux, Besançon, Tours, Poitiers și Annecy.

RFI a făcut revista presei franceze și anunță: Le Monde, influent cotidian de seară și ziar de referință, scrie încă din titlu «Un val verde istoric s-a abătut asupra marilor orașe franceze. Impunându-se la Lyon, Bordeaux, Strasbourg sau Marsilia, ecologiștii devin o forță politică de primplan» mai scrie Le Monde.

Le Figaro, cotidian de dreapta, insistă și el pe faptul că «Executivul face față unui val verde. In schimb, pentru LREM, partidul prezidențial, localele au fost o adevărată decepție.» Editorialistul publicației notează că dacă «până acum ecologia politică era mai degrabă virtuală, de acum încolo ea devine o realitate – cel puțin pentru Franța urbană. Chestiunile de mediu sunt e acum încolo clar înscrise în inima conțiinței politice a statelor dezvoltate» insistă Le Figaro care apoi, într-un lung text, ne avertizează asupra lecțiilor bune și proaste pe care le-am putea trage după acest scrutin inedit.

Sub titlul «Verzii transforma eseul», Laurent Joffrin, directorul de la Libération, ziar de centru-stânga, constată că «în urma unei campanii haotice, clivajul tradițional dreapta-stânga revine în primplan în timp ce luarea de conștiință ecologistă a fost favorizată de recenta criză a coronavirusului dar și de mobilizarea tinerei generații. In schimb, ieri s-au înregistrat și două victime: prima a fost democrația, subminată de o rată de absenteism record. A doua a fost partidul prezidențial care și-a ratat complet tentativa de implantare locală. Destinul mișcării depinde deci doar de șeful ei : o piramidă fără bază sau un corp fără cap» conchide editorialistul publicației.

Singura victorie majoră a LREM


La Le Havre, premierul Edouard Philippe a fost ales cu aproape 60 de procente, o victorie strălucită pentru șeful guvernului francez, personaj popular printre francezi și în orice caz mai apreciat decât șeful statului. Acesta din urmă l-a sunat încă de aseară pe premier ca să-l felicite pe Edouard Philippe pentru această«frumoasă victorie».

Victoria lui Philippe la Le Havre ar trebui să-i permită acestuia, teoretic cel puțin, să-și păstreze postul în contextul in care este așteptată o remaniere guvernamentală. Cu alte cuvinte, rezultate localelor de ieri aveau și un ecou național. Potrivit unor sondaje de opinie, 55% dintre francezi ar dori ca Edouard Philippe să rămână premier al Franței.

Postul de șef al guvernului nu se decide însă în funcție de sondaje ci este o atribuție care-i revine doar președintelui țării. Emmanuel Macron ar urma să-și prezinte în următoarele zile intențiile pe care le are, politica pe care ar dori s-o adopte în ultimii doi ani de mandat prezidențial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: