marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2021

Comisia de eliberare condiţionată din statul California a aprobat în cele din urmă, vineri, după cincisprezece refuzuri succesive, eliberarea din închisoare a lui Sirhan Sirhan, condamnat pentru asasinarea lui Robert Kennedy, fratele mai mic al lui John Fitzgerald Kennedy, în timpul campaniei prezidenţiale din 1968, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sirhan Sirhan, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat pe 17 aprilie 1969 pentru asasinarea senatorului de New York. A fost condamnat la moarte, dar sentinţa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă în 1972, ca urmare a unei scurte aboliri a pedepsei cu moartea în California.

După o perioadă de 90 de zile de examinare, decizia de eliberare condiţionată a comisiei va fi transmisă guvernatorului Californiei, care o poate respinge sau modifica.


Sirhan Sirhan, un imigrant palestinian, l-a ucis pe Bobby Kennedy la hotelul Ambassador din Los Angeles, în timp ce senatorul se afla în campanie internă în cadrul Partidului Democrat pentru nominalizarea la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Alte cinci persoane au fost rănite în atacul armat.

El şi-a justificat crima invocând sprijinul acordat de Robert Kennedy vânzării de avioane militare Israelului.

În timpul cererii sale precedente de eliberare condiţionată din 2016, Sirhan a mărturisit că a băut prea mult în noaptea crimei şi că şi-ar fi dorit „să nu se fi întâmplat nimic”. De asemenea, el a dat asigurări că mărturiile din timpul procesului au fost făcute la sugestia unui avocat care l-a sfătuit greşit şi l-a convins că este vinovat.

Printre probele prezentate în timpul procesului s-au numărat şi caiete care îi aparţineau şi în care era scris „RFK trebuie să moară”.


Mai multe persoane, printre care unul din fiii lui Bobby Kennedy, nu au fost convinse că Sirhan este într-adevăr autorul crimei sau că a acţionat de unul singur.

Printre detaliile tulburătoare ale acestui caz se numără faptul că fostul ministru al justiţiei şi senator de New York a fost atins de un glonţ în spatele urechii drepte tras de la mică distanţă, în timp ce se presupune că Sirhan se afla în faţa sa. De asemenea, potrivit unui expert în acustică, în noaptea dramei au fost trase 13 focuri de armă, iar arma lui Sirhan avea o capacitate de numai opt cartuşe.

În 2018, Robert F. Kennedy Jr. a dezvăluit că l-a vizitat pe Sirhan Sirhan în închisoare.”M-am dus pentru că eram curios şi tulburat de dovezile pe care le-am văzut”, a declarat el pentru Washington Post.”Am fost tulburat de ideea că este posibil ca o persoana greşită să fie condamnată pentru uciderea tatălui meu”.

Bobby Junior a trimis comisiei o scrisoare în care cerea eliberarea condiţionată a lui Sirhan, iar fratele său mic, Douglas Kennedy, i-a susţinut demersul în timpul audierii de vineri.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: