joi

15 august, 2024

13 mai, 2015

cehGuvernul a aprobat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, măsuri în sprijinul Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. E vorba, în primul rând, de acordarea unui împrumut de 40 de milioane lei, bani care se vor întoarce imediat la stat sub forma rambursării unei ajutor de stat mai vechi.

Potrivit reglementărilor europene în materie, CE Hunedoara funcționează astăzi în ilegalitate. Condiția esențială pentru desfășurarea activității de producere de energie- plata certificatelor verzi- nu este îndeplinită, CE Hunedoara având termen-limită pentru această plată data de 30 aprilie 2015.

Împrumut pentru ajutor de stat ca să se mai poată acorda un ajutor de stat

Fără să ramburseze ajutorul acordat pe vremea Guvernului Boc, Complexul Energetic nu putea beneficia de un nou ajutor de stat, de aproximativ 39 milioane euro, recent aprobat de Comisia Europeană.


Potrivit unui comunicat emis miercuri de guvern, actul normativ stabilește condițiile în care Trezoreria Statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, acordă un împrumut către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., în limita sumei de 40 de milioane de lei, pe o perioadă de 90 de zile.

Împrumutul se acordă cu condiția constituirii unor garanții, care trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul împrumutului, iar garanțiile se constituie prin instituirea de către organul fiscal competent al ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societății.

Împrumutul și dobânda aferentă vor fi rambursate de către Complexul Energetic Hunedoara din surse proprii.

Împrumutul se acordă după încetarea procedurii de administrare specială instituită asupra Societății în baza Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.

Acces involuntar de sinceritate


Tot în ședința de miercuri, Guvernul a abrogat strategia de privatizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., cu următoarea motivație:

”Conform prevederilor legale în vigoare, Societatea avea obligația de a restitui până la data de 30 aprilie 2015 un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, egal cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite din instalațiile care funcționaseră în anul anterior, înregistrând un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de seră evaluat la cca. 39 milioane lei.

Implementarea cerințelor Deciziei Comisiei Europene din 21.04.2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. care să asigure și restituirea certificatelor menționate anterior, condiție esențială pentru continuarea activității de producere energie electrică, impune separarea activității miniere de celelalte activitati. În acest context se modifică structura patrimonială a Societatii față de cea avută în vedere la momentul elaborării strategiei de privatizare și, astfel, acționarul se află în imposibilitatea de a derula procesul de privatizare în condițiile prevăzute prin strategia adoptată prin HG nr. 86/2013.”

Urgența plății certificatelor verzi a fost admisă de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în urmă cu o lună și jumătate.

În cadrul unui interviu acordat cursdeguvernare.ro pe 6 aprilie 2015, Bogdan Chirițoiu declara: ”Hunedoara are nevoie urgentă de bani, asta înseamnă următoarele două săptămâni, ca să achite certificatele de emisie, în esență dreptul de a polua. Trebuie plătit luna aceasta, altfel riscă penalități foarte mari.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: