miercuri

17 iulie, 2024

22 noiembrie, 2023

Guvernul israelian şi Hamas au convenit, miercuri, asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarceraţi în Israel, precum şi intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată.

Armistițiul începe joi, la ora 10.00. Până atunci, armata Israel a continuat miercuri să bombardeze puternic Fâșia Gaza – scrie The Guardian.

Termenii armistițiului anunțați de Hamas

Potrivit Hamas, armistițiul se derulează în următoarele condiții:

  • intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
  • eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
  • niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
  • niciun fel de trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
  • libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
  • „forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.

Premierul Netanyahu anunță că războiul va continua


Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat miercuri că misiunea mai largă a Israelului nu s-a schimbat.

„Suntem în război şi vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele. Să distrugem Hamas, să ne întoarcem toţi ostaticii şi să ne asigurăm că nicio entitate din Gaza nu mai poate ameninţa Israelul”, a afirmat premierul israelian într-un mesaj înregistrat la începutul şedinţei de guvern.

Se crede că Hamas deţine peste 200 de ostatici, luaţi atunci când luptătorii săi au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, potrivit unui bilanţ israelian.

Condițiile prelungirii armistițiului

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberaţi, „pauza” va fi prelungită cu încă o zi, a precizat guvernul israelian, fără a menţiona dacă vor mai fi eliberați suplimentar și alți prizonieri palestinieni.


„Guvernul Israelului s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toţi ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în declaraţie, publicată după ore de deliberări secrete.

Acces permis ajutoarelor umanitare

Hamas a precizat că cei 50 de ostatici vor fi eliberaţi în schimbul a 150 de femei şi copii palestinieni care sunt deţinuţi în închisorile israeliene. Acordul de armistiţiu va permite, de asemenea, intrarea în Gaza a sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale şi de combustibil, a precizat Hamas.

Este primul armistiţiu dintr-un război în care bombardamentele israeliene au distrus zone întinse din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 13.300 de civili în această mică enclavă dens populată şi au lăsat aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori fără adăpost, potrivit autorităţilor din Gaza.

Ce ostatici vor fi eliberați

Oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk a afirmat într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera că majoritatea ostaticilor care urmează să fie eliberaţi au cetăţenie străină, fără a preciza dacă aceştia deţin şi paşapoarte israeliene.

Israel a anunțat că toţi ostaticii eliberați de palestinieni vor fi cetăţeni sau rezidenţi israelieni și că palestinienii eliberați sunt deținuți pentru infracțiuni minore, nu pentru terorism.

Negocieri secrete pentru eliberarea prizonierilor

La scurt timp după ce militanţii Hamas au luat ostatici în timpul asaltului lor sângeros asupra sudului Israelului, la 7 octombrie, guvernul din Qatar a contactat Casa Albă cu o cerere: să formeze o mică echipă de consilieri care să ajute la obţinerea eliberării prizonierilor, relatează Reuters.

Qatar – un mediator de lungă durată într-o regiune volatilă – a abordat Casa Albă cu informaţii sensibile privind ostaticii şi potenţialul de eliberare a acestora, au declarat oficiali americani. Qatar a cerut ca o mică echipă, pe care a numit-o „celulă”, să fie înfiinţată pentru a lucra în particular cu israelienii la această problemă.

Acest lucru a fost făcut fără a anunţa alte agenţii americane relevante, deoarece Qatar şi Israelul au cerut o secretizare extremă, doar câteva persoane urmând să ştie despre aceasta, au declarat oficialii.

McGurk, un diplomat profesionist cu o experienţă profundă în Orientul Mijlociu, a avut convorbiri zilnice, dimineaţa, cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. El i-a raportat lui Jake Sullivan, iar Biden a fost informat zilnic cu privire la acest proces.

Pe 23 octombrie, munca echipei de la Casa Albă a contribuit la eliberarea a doi ostatici americani, Natalie şi Judith Raanan.

Apoi, a început un proces intensificat pentru a elibera mai mulţi ostatici. Când s-a întâmplat acest lucru, Burns a început să vorbească în mod regulat cu directorul Mossad, David Barnea.

Biden a văzut o oportunitate de a obţine eliberarea unui număr mare de ostatici şi a înţeles că un acord pentru prizonieri era singura cale realistă de a asigura o pauză în lupte, au spus oficialii.

Discuţiile au intrat în impas în momentul în care comunicaţiile s-au întrerupt în Gaza.

Când au fost reluate, Joe Biden se afla la San Francisco, unde participa la un summit Asia-Pacific. El l-a sunat pe emirul Qatarului şi i-a spus că aceasta este ultima şansă, iar emirul s-a angajat să exercite presiuni pentru a încheia acordul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: