duminică

14 iulie, 2024

24 februarie, 2022

UPDATE:

Militarii ruși au capturat Cernobîlul, anunță gazeta.ua. Personalul stației este ținut ostatic, a declarat Alyona Shevtsova, consilier al comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei. „Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a scris Shevtsova.

Informația inițială:


Armata rusă a pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina. În apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl au loc lupte.

Președintele Volodimir Zelensky a fost primul care a anunțat joi că militarii ruși încearcă să cucerească Centrala nucleară de la Cernobîl. Zelenski a precizat că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.

În Ucraina se desfășoară lupte preponderent în regiunile de sud, est și nord. Trupele ruse din Belarus înaintează acum spre Kiev, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ucraina se apără de lovituri concertate

Ministerul a precizat că Rusia a efectuat un atac aerian asupra unui aerodrom de la periferia Kievului. Loviturile au fost lansate prin „o combinație de rachete rusești, aeriene și maritime și prin bombardamente de artilerie” și au vizat infrastructura militară.


Au fost înregistrate pierderi grele de ambele părți, a spus ministerul, deși cifrele exacte sunt momentan neclare.

Șapte oameni au fost uciși, iar alți 17 răniți într-un atac cu rachetă la o bază militară la nord-est de capitala Kiev, anunță autoritățile ucrainene. Rusia a lansat cel puțin 100 de rachete de mai multe tipuri asupra Ucrainei, de la începutul agresiunii, a declarat un oficial american al apărării, potrivit CNN.

Cele mai multe rachete sunt cu rază scurtă de acțiune, dar au fost și cu rază medie, rachete de croazieră și rachete sol-aer, unele lansate dinspre mare.

În fața atacurilor rusești, Ucraina a cerut joi ajutorul UE.

Înainte de summit-ul de urgență convocat joi seară de Bruxelles, Ucraina a transmis liderilor UE o listă de solicitări de ajutor. Pe lângă apelul de a pune capăt „afacerilor” cu Rusia, Kievul dorește ca UE să activeze Mecanismul pentru Protecție Civilă pentru ucraineni.

Documentul, redactat de diplomații ucraineni din Bruxelles și consultat de The Guardian, mai cere liderilor UE blocarea licențelor de software pentru echipamente militare și civile în Rusia și Belarus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: