joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2022

Mulți soldați ruși trimiși să invadeze Ucraina nu știau decât că merg la manevre militare. Si așa, încă din primele zile ale invaziei declanşate în 24 februarie, se crease impresia că soldaţii trimişi pe front nu-şi cunoşteau obiectivele. Și impresia că deficiențele de management al trupelor este rezultatul corupției cu care este construită societatea rusă.

„Armata rusă este armata minciunii. Au minţit spunând că armata ucraineană nu va lupta, că forţele ruse sunt pregătite de război, că şefii ştiu să comande”, declara şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, în luna mai, amintește o analiză a France Presse, citată de Agerpres.

Câteva luni mai târziu, analiştii occidentali descriu în continuare o armată cangrenată de minciuni şi corupţie.


„Ofiţerii superiori nu râvnesc decât la medalii şi se îngrijesc de cariera lor. Iar soldaţii nu vor decât să supravieţuiască”, afirmă Alexandre Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS).

Iar preşedintele Vladimir „Putin cere rezultate nerealizabile. Şi nimeni nu-i poate spune adevărul, chiar nici măcar în privat”, adaugă acest fost membru al serviciului israelian de informaţii militare.

„Este oare posibil ca un ofiţer curajos să gândească în afara cadrului? Da, dar va rămâne o excepţie care nu va schimba lucrurile pe teren”, ci poate doar „să limiteze pagubele şi să salveze vieţi”.

Rușii pierd mulți oameni nepregătiți

În faţa unui conflict extrem de devastator în echipamente şi oameni, armata rusă – ale cărei pierderi exacte rămân necunoscute – s-a confruntat rapid cu probleme de gestiune a trupelor. Dezertări, refuz de a respecta ordinele, moral scăzut, notează AFP.


Mai mulţi generali şi un număr mare de ofiţeri au căzut pe câmpul de luptă, paralizând şi mai mult lanţul de comandă deja apreciat ca necorespunzând cerinţelor. Or, înlocuirea lor este cu atât mai complicată cu cât diferite eşaloane ale armatei sunt neglijent formate.

„Există o problemă de formare a cadrelor, în special absenţa corpului de subofiţeri în armata rusă”, apreciază un înalt responsabil militar francez, indicând că subofiţerii sunt aleşi dintre soldaţii cu cea mai mare vechime.

Or, „un subofiţer” este un expert în domeniul său”, susţine acesta. Şi „când singura relaţie cu subordonaţii săi este raportul de forţă, când doar cel mai în vârstă şi cel mai puternic ajunge subofiţer” este complicat să „ataci inamicul frontal”.

Departe de gloria de altă dată

Beneficiind de imaginea măgulitoare moştenită din timpurile de glorie ale Armatei roşii, uneori văzută chiar şi de statele majore occidentale prin prisma bătăliei de la Stalingrad din 1943-1944, armata rusă apare în realitate desigur puternică prin număr, dar slabă în privinţa calităţii sale.

Iar deficienţele sale se înmulţesc pe măsură ce conflictul se prelungeşte, iar pierderile se măresc.

„O armată este o sumă de competenţe şi de abilităţi. În lipsa unei infrastructuri solide de recrutare/instruire/inovare, suma rusă se diminuează constant”, afirmă fostul colonel şi istoric de război Michel Goya.”Forţa de manevră rusă a slăbit, fiind prost înlocuită cu unităţi şi mai puţin numeroase şi de o calitate inferioară”, potrivit acestuia.

Și mai rău, armata rusă este subminată de minciuna instituţionalizată.

Istoricul şi autorul independent Chris Owen a publicat pe Twitter afirmaţii ale unor soldaţi ruşi, difuzate în anumite scopuri de propagandă de către ucraineni, dar cu toate acestea revelatoare. Ei vorbesc despre manevre reduse pentru a deturna bugete, evaluări false privind starea unor unităţi de luptă, rapoarte obiectiv false asupra rezultatelor unei operaţiuni.

„Planificarea se bazează pe rapoarte. Iar rapoartele diferă de realitate”, rezumă Chris Owen, care afirmă că caracterul mincinos al documentelor care circulă în armată a fost documentat „în unităţi ruse de pe toate fronturile şi din toate categoriile, de la paraşutişti la infanteria mecanizată”.

Va declara Rusia mobilizare generală?

De la primele eşecuri suferite în primăvară de către ruşi a apărut ipoteza unei mobilizări generale. Aceasta este însă puţin probabilă, căci este susceptibilă să întoarcă opinia publică rusă împotriva autorităţilor şi, în plus, l-ar obliga pe Putin să numească „război” ceea ce el denumeşte „operaţiune specială”.

Prin urmare, Moscova recurge la voluntari şi mercenari, în special la cei ai dubioasei societăţi private Wagner.

Într-un videoclip devenit viral pe reţelele de social media, un bărbat prezentat ca fiind miliardarul rus Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin şi presupus finanţator al societăţii de mercenari Wagner, este filmat în curtea unei închisori propunând contracte deţinuţilor.

AFP nu a putut identifica oficial, dar afirmaţiile sale sunt clare. „Dacă faceţi şase luni în Wagner, veţi fi liberi”, spune el. „Dar dacă sosiţi în Ucraina şi decideţi că nu este pentru voi, veţi fi executaţi!”, mai explică acesta.

„Nu numai că este complet sinistru”, comentează Phillips O”Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din Saint Andrews (Scoţia), dar este şi o dovadă a „crizei masive” în privinţa recrutării de soldaţi în Rusia, afirmă el.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: