vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 septembrie, 2022

National Defense University din SUA a identificat la liderii militari chinezi potențiale slăbiciuni, aceleași cu cele care au compromis deja obiectivele Kremlinului în Ucraina, și care ar putea să afecteze capacitatea Chinei de a purta un război similar, potrivit unui raport citat de CNN.

Raportul analizează trecutul a peste 300 de ofițeri chinezi de rang înalt ai Armatei de Eliberare a Poporului (AEP), din toate cele cinci servicii militare – forțele terestre, navale, aeriene, de rachete și strategice – în șase ani până la 2021.

Și a descoperit, printre altele, că insuficiența antrenamentelor intensive colective (inter-arme), unele de tip cross-training, este un posibil călcâi al lui Ahile pentru AEP. Mai sunt și altele.


Totuși, dar analiștii rămân sunt prudenți față de riscul subestimării capacităților militare ale Chinei, care nu ar trebui asemuite cu cele ale Rusiei.

Pare simplu: diferitele „arme” trebuie să-și sincronizeze operațiunile

Raportul a descoperit că este puțin probabil ca liderii fiecărei ramuri a armatei chineze să aibă experiență operațională într-un domeniu diferit de cel în care și-au început cariera.

Altfel spus, soldații AEP rămân soldați, marinarii rămân marinari, aviatorii rămân aviatori. Rareori se aventurează în afara domeniului lor de specialitate. Este un contrast puternic față de armata americană, acolo unde instruirea în cadrul mai multor ramuri ale armatei este  o cerință legală încă din 1986.

Raportul Universității Naționale de Apărare americane NDU remarcă la șefii armatei chineze „rigiditatea… care ar putea să reducă eficacitatea Chinei în eventualele conflicte”, mai ales în cele care ar necesita un nivel înalt de coordonare între mai multe servicii.


Se sugerează faptul că forțele AEP ar  putea fi blocate de același tip de probleme care i-au afectat pe ruși în Ucraina, „unde coeziunea generală a forțelor a fost scăzută”.

Cel mai recent eșec al armatei ruse (retragerea din Harkov) este un exemplu: forțele terestre ruse au fost lipsite de sprijinul forțelor aeriene, potrivit analiștilor, în timp ce în etapele incipiente ale războiului, problemele de logistică au redus capacitatea Rusiei de a-și aproviziona forțele.

 Liderii de rang înalt ai AEP ar putea întâmpina aceleași probleme, conform lui Joel Wuthnow, autorul raportului NDU.

Comandanții nu au abilități logistice sau în alte domenii

„Comandanții operaționali, de exemplu, rareori au experiență în logistică și viceversa. (…) Comandanții care nu au beneficiat niciodată de un nivel înalt de înțelegere al logisticii sau al mentenanței s-ar putea să nu își folosească aceste forțe în mod optim, asemănător eșecului rusesc din 2022”, spune Joel Wuthnow  în raportul său.

Raportul a comparat situația din 2021 a comandanților cu patru stele chinezi și americani, din care a reieșit că, în timp ce toți cei 40 de înalți ofițeri americani aveau experiență în mai multe domenii militare, dar doar 77% dintre cei 31 de generali chinezi aveau o instruire similară.

O altă diferență esențială ar fi că, în SUA, aproape toți comandanții cu patru stele au experiență operațională. În China, aproape jumătate dintre ei sunt „comisari politici de profesie”.

Unde le sunt superiori militarii chinezi celor ruși

Forțele chineze au numeroase avantaje față de armată ruse, a atras atenția fostul director al operațiunilor Centrului Comun de Informații al Comandamentului din Pacific al SUA din Hawaii, Carl Schuster.

Armata chineză nu trebuie subestimată, chiar dacă noul raport „este cea mai bună analiză a poziției în care se află China acum și direcția în care se deplasează”.

Instruirea și antrenamentele chineze oferă o mai mare calitate noilor soldați și nu se mai bazează pe recruți, spre deosebire de armata Rusiei, formată în proporție de 80-85% din recruți înscriși pentru a servi timp de șapte luni.

China are un corp profesionist de subofițeri, potrivit lui Carl Schuster, care estimează că armata chineză este 4 – 5 ani în urma celei americane.

Totuși, „este greșită aluzia nedeclarată a studiului că armata chineză nu ar putea fi desfășura operațiuni sincrone”, a spus Carl Schuster.

Alte câteva date din raport:

  • Ofițerii superiori chinezi au aceeași vârstă și educație, sunt aproape toți bărbați de aceeași etnie
  • Generalii chinezi de patru stele sunt în medie mai vârstnici decât omologii lor americani (64 față de 60) și au mai mulți ani în armată (46 față de 40).
  • La conducerea armatei americane sunt și două femei și trei afro-americani, în timp ce  șefii militari chinezi sunt exclusiv bărbați și 99% chinezi de etnie Han.
  • În fine, o ultimă diferență majoră: 58% dintre ofițerii americani au servit într-o țară străină, în timp ce niciunul dintre ofițerii chinezi nu au experiență în străinătate.

Factorul Xi

Liderul suprem chinez Xi Jinping, a pus mai multă presiune pe armată, după e a preluat șefia Partidului Comunist Chinez în 2013 și  postul de președinte al Comitetului Militar Central al Chinei.

Toți ofițerii AEP sunt membri ai Partidului Comunist Chinez și trebuie să aibă destulă pricepere politică pentru a-și demonstra loialitatea față de Xi și agenda sa.

Xi îi redistribuie geografic prin rotație pe ofițerii de top pentru a preveni situația în care aceștia ar putea să își dezvolte „rețele de patronaj” care ar putea pe viitor să îi amenințe poziția în fruntea țării.

În același timp, Xi a fost atent să răsplătească loialitatea și răbdarea în rândul ofițerilor de rang înalt.

Totuși, Xi Jinping nu a sărit peste o generație de oameni care au așteptat să le vină rândul, ca să promoveze tineri inovatori,  mai  familiarizați cu conflictul moderne.

Pe măsură ce ofițerii mai bătrâni ajung la vârsta de pensionare pentru gradul lor – care poate ajunge până la 68 de ani pentru membrii Comitetului Militar Central – succesorii lor vor aduce mai multă experiență pe câmpul de luptă modern, inclusiv cele mai noi tehnologii.

Dar este de așteptat să se perpetueze vechile metehne, întărite de tradiție și de cultura organizațională specifică, mai spune raportul Universității Naționale de Apărare americane (NDU).

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: