Armata israeliană contrazice informația privind intrarea trupelor terestre în Fâșia Gaza, dar masează trupe și armament greu la graniță - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Armata israeliană contrazice informația privind intrarea trupelor terestre în Fâșia Gaza, dar masează trupe și armament greu la graniță

14 mai, 2021

Armata israeliană a lansat, vineri, o nouă serie de lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza, și continuă masarea de trupe și tancuri la limita de delimitare a acesteia. Purtătorul de cuvânt al armatei a contrazis o informație, pe care o lansase anterior, că trupele israeliene ar fi pătruns deja pe teritoriul Gaza.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, anunțase iniţial armata într-un scurt mesaj, iar purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, confirmase că soldaţii au pătruns în „Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

(Citiți și: „UPDATE / Israel pregătește “operațiuni terestre” în Fâșia Gaza, Hamas continuă bombardamentele”)


Apoi, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o „clarificare” pentru a spune „în prezent nu există trupe în Fâşia Gaza” și că a fost o „problemă de comunicare internă”, iar trupele bombardează Gaza, dar din afara teritoriului.

De la începutul acestei escaladări militare, luni seara, între Hamas şi Israel, aproximativ 1.500 de proiectile au fost trase din enclava palestiniană către teritoriul israelian, potrivit unui ultim bilanţ al armatei israeliene.

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a atenţionat marţi seara că loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza “nu sunt decât începutul” unei campanii a armatei israeliene, care “are încă multe ţinte în vizor” pentru a slăbi mişcarea islamistă Hamas ce deţine controlul asupra acestui teritoriu palestinian şi care a lansat de luni sute de rachete asupra Israelului. “Nicio ţară suverană nu ar accepta să se tragă asupra populaţiei sale, nici noi nu acceptăm”, a afirmat el, după ce trei persoane au murit în Israel în urma unor atacuri cu rachete lansate dinspre Gaza.

Pregătire de invazie?

Armata a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian de unde trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005. Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza, la nevoie, mii de rezervişti.


Ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuşi unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014.

În timpul nopţii de joi spre vineri, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra siturilor Hamas, în timp ce sute de locuitori palestinieni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele în grabă pentru a fugi de lovituri, potrivit martorilor şi corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De la începutul acestui nou ciclu de violenţe, luni, 103 palestinieni, printre care 27 de copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza şi 580 răniţi, potrivit unui ultim bilanţ al ministerului local al sănătăţii.

În Israel, şapte persoane, printre care un copil de şase ani şi un soldat, au fost ucişi, mai scrie AFP

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr