miercuri

27 martie, 2024

13 martie, 2014

Oligarhul ucrainean Dmitri Firtash a fost arestat în Austria la cererea SUA, o mişcare văzută de analişti drept o modalitate a Washingtonului de a pune presiune asupra lui Vladimir Putin. El este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, cu active în media, finanţe-bănci, energie şi agricultură.

Poliţia austriacă l-a arestat ]n Viena, sub acuzaţia de dare de mită, potrivit agenţiei AP, în timp ce Bloomberg susţine că este acuzat şi de organizarea unei grupări criminale. Un tribunal federal din SUA a emis mandatul de arestare după o anchetă a FBI care a durat 8 ani. El este reţinut în Viena, iar o curte austriacă va decide vineri dacă oligarhul va rămâne sau nu în arest. În plus, autorităţile austriece vor decide şi dacă omul de afaceri poate fi extrădat.

Compania acestuia, Group DF, califică arestarea drept „o neînţelegere” care trebuie rezolvată „cât mai curând”. „Arestarea sa nu are nicio legătură cu situaţia din Ucraina, sau cu activitatea companiei în Europa şi Ameican, ci are de-a face cu un proiect de investiţii din 2006”, au precizat reprezentanţii firmei.


Cele mai multe active ale oligarhului ucrainean se află în ţara natală şi sunt deţinute prin prin entităţi off-shore în Viena, elveţia şi în alte jurisdicţii. Are însă o prezenţă importantă şi în Marea Britanie – organizează un festival tradiţional ucrainean în centrul Londrei şi deţine proprietăţi de lux în Marea Britanie.

Omul de afaceri are puternice legături cu Universitatea Cambridge, căreia i-a făcut donaţii generoase. Departamentul de Studii Ucrainene a fost înfiinţat în prestigioasa universitate în 2008, cu ajutorul financial ar oligarhului din Ucraina. El mai finanţează şi un program pentru bursieri ucraineni la Cambridge: câte cinci studenţi ucraineni fac anual un manster cu durata de un an.

Conexiuni puternice cu Rusia, de la mafia rusă, la preşedintele Putin

Dmitri Firtash are puternice legături cu Rusia şi este un jucător-cheie în contractele de livrări de gaz rusesc Ucrainei. Tocmai de aceea în Kiev arestarea sa a fost văzută ca o formă de presiune a Washingtonului asupra Moscovei şi, în special, a cerului de oligarhi apropiaţi preşedintelui Putin. Arestul a fost un semnal de alarmă asupra efectelor pe care le-ar putea avea sancţiunile oocidentale care vor fi impuse Rusiei, în condiţiile în care Moscova nu şi-ar retrage trupele din Crimeea şi ar anexa regiunea.

Un analist din City-ul londonez aprecia pentru Financial Times: „Firtash a avut puternice legături cu rusia, prin sectorul energetic şi probabil chiar şi cu Putin. Firtash Ostchem, compaia sa de produse chimice a beneficiat de o mare reducere la preţul gazului făcută de gazprom, chiar şi atunci când Naftogaz, compania de stat ucraineană, plătea o sumă considerabilă”, spune Timothy Ash.


„Cred că arestarea lui transmite un puternic mesaj oligarhilor fostei Uniuni Sovietice că, dacă vor să facă afaceri cu şi în occident treuie să respecte nişte valori de bază occidentale. Şi mai cred că trimite un puternic mesaj Rusiei, şi acela că Occidentul este pregătit să recurgă la sancţiuni economice, dacă nu se retrage din Crimeea”, a mai spus analistul londonez.

Ce afaceri are Dmitri Firtash

  • Este coproprietar – împreună cu Gazprom – al companiei RosUkrEnergo AG, care la un moment dat a fost unicul importator de gaz rusesc din Ucraina.
  • Compania sa are numai în Ucraina 100.000 de angajaţi.
  • Controlează cea mai mare parte a industriei chimice din Ucraina, ale cărei profituri depin d în mare măsură de preţul gazului rusesc pe care îl importă.
  • Are importante legături de afaceri cu miliardarul rus Arkadi Rotenberg, bun prieten al preşdintelui Vladimir Putin şi, cândva, partenerul acestuia la judo.

Numele său, prezent în telegramele Wikileaks

Numele omului de afaceri ucrainean s-a regăsit des în telegramele Wikileaks. Într-o telegramă diplomatică din 2008, ambasadorul SUA in Ucraina spunea că Dmitri Firtash a avut nevoie de permisiunea unui cap al crimei organizate ruse pentru a-şi dezvolta afacerile în Ucraina în anii ’90.

Pe prima listă întocmită de Uniunea Europeană, omul de afaceri nu a figurat printre cei ale căror averi din străinătate au fost îngheţate. De altfel, el a renunţat în decembrie 2013 în a-l mai susţine pe Viktor Ianukovici, iar televiziunea pe care o deţinea a relatat protestele de pe Maidan. Acum, el crede că oligarhii ruşi şi ucraineni sunt singurii care ar putea detensiona relaţiile dintre cele două ţări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: