marți

24 mai, 2022

ArcelorMittal a denunțat unilateral contractul cu Nuclearelectrica

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 aprilie, 2014

Combinatul siderurgic ArcelorMittal a denunțat unilateral contractul cu producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica, ce ar fi urmat să expire la 30 septembrie 2014, potrivit unui comunicat al companiei de energie.

”Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. (‘SNN’) informează acționarii că ArcelorMittal Galați a notificat SNN că, începând cu data de 01.04.2014, denunță unilateral contractul de vânzare — cumpărare energie electrică nr. 207/22.02.2013, înainte de data de expirare, respectiv 30.09.2014. SNN informează că tranzacțiile cu energie prevăzute pentru perioada 01.04 — 30.09.2014 în baza Contractului denunțat unilateral de ArcelorMittal Galați aveau că obiect 592.920 MWh, cu o valoare totală de 107.520.113 lei”, potrivit comunicatului Nuclearelectrica, transmis marți Bursei de Valori București.

Prețul pe care ArcelorMittal îl plătea pentru energia cumpărată de la Nuclearelectrica era 181 de lei pe MWh.


În același timp, prețurile pe piața spot de energie au fost foarte scăzute în ultima perioadă. Reprezentanții bursei de energie OPCOM au declarat pentru AGERPRES că prețul mediu ponderat pentru luna martie 2014 a fost 133,19 lei pe MWh.

Nuclearelectrica și ArcelorMittal au încheiat acest contract pe Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale din cadrul OPCOM în luna februarie 2013. Atunci, ArcelorMittal a depus o ofertă de cumpărare a unei cantități de energie de 1,8 TWh, la prețul de 181 de lei pe MWh, pentru perioada 5 martie 2013 — 30 septembrie 2014. Singura companie care s-a înscris la această licitație a fost Nuclearelectrica. Producătorul de stat a acceptat prețul propus de ArcelorMittal, respectiv 181 de lei pe MWh.

La acea dată, prețurile pe platforma bursieră erau mult mai mari și ajungeau chiar la 230-250 de lei pe MWh.

Faptul că Nuclearelectrica nu a protestat arată că între cei doi parteneri a existat o înțelegere pentru felul cum pot fi denunțate contractele.


ArcelorMittal a participat pe 20 martie 2014 la o licitație pe OPCOM pentru achiziționarea unei cantități de 2,3 TWh scoasă la vânzare de Nuclearelectrica.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Prețul solicitat de producătorul nuclear a fost de 163 lei MWh, preț la care probabil ar fi  fost interesat ArcelorMittal, dar contracandidatul , GEN-I Bucharest, sucursala din România a traderului de energie GEN-I Slovenia  a oferit 166.17 lei/MWh și a cumpărat tot pachetul.

În ultimii doi ani, prețul de producere a energiei electrice s-a redus drastic, datorită intrării în sistem a energiei verzi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: