duminică

25 februarie, 2024

5 septembrie, 2022

ArcelorMittal, al doilea cel mai mare producător de oțel al lumii, va închise două din cele 16 furnale ale sale din Europa, la Bremen (nordul Germaniei) și Asturias (nordul Spaniei), din cauza scumpirii energiei și a scăderii cererii.

„Costurile ridicate ale gazului și energiei electrice contează foarte mult în competitivitatea noastră”, a explicat Reiner Blaschek, directorul general (CEO) al ArcelorMittal Germania, citat de AFP.

În afară de „cererea scăzută de pe piață”, mai ales din partea industriei auto – alteori foarte mare, o declarație a concernului acuză și „perspectivele economice negative și costurile ridicate privind (emisia de) CO2”.


„Cu o creștere de zece ori a prețurilor la gaze și energie electrică, pe care a trebuit să o acceptăm în câteva luni, nu mai suntem competitivi pe o piață alimentată în proporție de 25% din import. Vedem o nevoie urgentă de acțiune politică pentru ca prețurile energiei să fie puse sub control imediat”, spus Reiner Blaschek, citat de Reuters.

Oficialul german a acuzat și noua taxă pe gaze care va intra în vigoare la 1 octombrie în Germania, menită să prevină falimentul importatorilor și distribuitorilor de gaze. La Hamburg, ArcelorMittal își va închide fabrica de sârmă.

Importurile cresc, neafectate de costurile de poluare

ArtcelorMittal acuză și volumul mare de oțel importat de la producători din afara UE, care nu sunt afectați de costurile în creștere legate de cotele de certificate de emisii de CO2

În Franța, deocamdată se reduce activitatea la furnalul de la Dunkerque, unde deja două furnale sunt oprite, unul pentru întreținere și celălalt ca parte a planurilor de decarbonizare .

Rusia a tăiat livrările de gaz către Europa după ce a invadat Ucraina în februarie, ceea ce a determinat scumpirea explozivă a energiei și a dus economia europeană în pragul recesiunii

Alături de industria chimică, a aluminiului, a hârtiei și a cimentului, industria siderurgică este unul dintre sectoarele cele mai consumatoare de energie.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: