joi

25 aprilie, 2024

18 mai, 2023

Guvernul a aprobat miercuri, prin memorandum, deblocarea ocupării posturilor vacante din Educaţie și Sănătate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Aşadar, pentru Educaţie, pentru Sănătate sunt exceptate şi aceste reguli nu se aplică în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor vacante. (…) Este şi situaţia de astăzi, când Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat acest memorandum de exceptare de la prevederile incluse în Ordonanţa 34 din 12 mai anul curent privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, dar şi completarea şi modificarea unor acte normative, în acest fel Guvernul aprobând organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile vacante sau temporar vacante din instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile de învăţământ preuniversitar pentru anul în curs”, a declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în sistemul de învăţământul preuniversitar de stat totalul de posturi finanţat din bugetul de stat prin acest minister este de 293.855.


„Numărul maxim de posturi finanţat din bugetul de stat pentru sistemul preuniversitar de stat, învăţământul de masă este de 274.752, în timp ce numărul maxim de posturi finanţat prin bugetul Ministerului Educaţiei pentru învăţământul special este de 19.103. Diferenţa celor 3.245 de posturi va fi utilizată pentru a înfiinţa şi funcţiona servicii de educaţie timpurie complementară începând cu următorul an şcolar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Posturile din Educație nu implică alocații bugetare suplimentare

Toate posturile didactice, didactic-auxiliare şi de cercetare vor fi scoase la concurs în perioada 1 septembrie – 31 decembrie la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi nu implică alocaţii bugetare suplimentare, întrucât „fondurile actuale stabilite prin Legea bugetului de stat 369 din 2022 pentru anul în curs sunt acoperitoare”.

Memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice şi de cercetare didactică, auxiliară şi nedidactice, precum şi a funcţiilor de conducere vacante sau temporar vacante din cadrul instituţiilor de învăţământ superior.

„Din această categorie fac parte şi cele din structuri din subordinea Ministerului Educaţiei şi care deservesc învăţământul universitar, mă refer la cluburile sportive universitare sau bibliotecile centrale universitare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Negocierile dintre guvern și sindicatele din învățământ au eșuat, luni – grevă generală

Liderii celor trei federații ale sindicaliștilor din învățământ au negociat miercuri, la Palatul Victoria, revendicările a căror soluționare ar putea duce la evitarea grevei generale, programate pentru 22 mai.


Propuneriile de ”pace” ale Executivului au fost „subțiri”, astfel încât „concluzia este limpede: de luni, ora 8.00, va fi grevă generală”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la ieșirea din sediul Guvernului.

Ce a propus Guvern, cum evaluează sindicaliștii propunerile:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței Executivului că viitorul program d eguvernare, care va fi asumat săptămâna viitoare va menționa că Educația este un domeniu prioritar. ul de de miercuri că ropunerile sunt subțiri. „Ne-am asumat, la nivelul coaliţiei, în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională”, a spus Nicolae Ciucă.

În replică, liderii organizațiilor profesorilor au explicat că acest cuvânt a mai fost folosit, fără efecte. „Al doilea aspect este o promisiune cu iz politic, pe care vor să o înmagazineze în viitorul program de guvernare cei doi oameni importanți, actualul prim-ministru și prim-ministrul viitor. Au spus că vor trece în programul de guvernare faptul că educația va fi prioritară. Mă rog, scrie peste tot acest lucru”, a declarat Anton Hadăr.

Nicolae Ciucă a mai spus abordarea guvernanților este una cât se poate de „sinceră şi onestă” faţă de cei care lucrează în învăţământ, și „exprimă foarte clar, în momentul de faţă, care este, pe de-o parte, posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educaţiei şi a noii legi a salarizării, aşa cum a fost ea asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”. Sindicaliștii nu acceptă argumentul lipsei banilor, cât timp pensiile speciale există.

Premierul s-a referit și la posibilitatea ajungerii unei înțelegeri joi, când sindicatele vor negocia la Ministerul Educației contractul colectiv de muncă. „Contractul colectiv de muncă nu conține referiri la salarizare, deci joi nu se pot rezolva problemele. Nu se va întâmpla nimic concret mâine, dacă cineva își face iluzia că se va dezamorsa mâine conflictul”, a declarat Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale Alma Mater (a cadrelor din învățământul superior).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: