sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 mai, 2023

Liderii celor trei federații ale sindicaliștilor din învățământ au negociat miercuri, la Palatul Victoria, revendicările a căror soluționare ar putea duce la evitarea grevei generale, programate pentru 22 mai.

Propuneriile de ”pace” ale Executivului au fost „subțiri”, astfel încât „concluzia este limpede: de luni, ora 8.00, va fi grevă generală”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la ieșirea din sediul Guvernului.

Ce a propus Guvern, cum evaluează sindicaliștii propunerile:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței Executivului că viitorul program d eguvernare, care va fi asumat săptămâna viitoare va menționa că Educația este un domeniu prioritar. ul de de miercuri că ropunerile sunt subțiri. „Ne-am asumat, la nivelul coaliţiei, în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională”, a spus Nicolae Ciucă.


În replică, liderii organizațiilor profesorilor au explicat că acest cuvânt a mai fost folosit, fără efecte. „Al doilea aspect este o promisiune cu iz politic, pe care vor să o înmagazineze în viitorul program de guvernare cei doi oameni importanți, actualul prim-ministru și prim-ministrul viitor. Au spus că vor trece în programul de guvernare faptul că educația va fi prioritară. Mă rog, scrie peste tot acest lucru”, a declarat Anton Hadăr.

Nicolae Ciucă a mai spus abordarea guvernanților este una cât se poate de „sinceră şi onestă” faţă de cei care lucrează în învăţământ, și „exprimă foarte clar, în momentul de faţă, care este, pe de-o parte, posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educaţiei şi a noii legi a salarizării, aşa cum a fost ea asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”. Sindicaliștii nu acceptă argumentul lipsei banilor, cât timp pensiile speciale există.

Premierul s-a referit și la posibilitatea ajungerii unei înțelegeri joi, când sindicatele vor negocia la Ministerul Educației contractul colectiv de muncă. „Contractul colectiv de muncă nu conține referiri la salarizare, deci joi nu se pot rezolva problemele. Nu se va întâmpla nimic concret mâine, dacă cineva își face iluzia că se va dezamorsa mâine conflictul”, a declarat Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale Alma Mater (a cadrelor din învățământul superior).

Principalele revendicări ale angajaților din învățământ

Decizia grevei generale a fost luată în urma unui referendum realizat în rândul membrilor de sindicat ale celor federații de profil – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret şi Federaţiei Naţionale Alma Mater. Au votat pentru referendum aproape 80% din membrii de sindicat.


Miercuri, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au fost în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00 – 13.00, timp în care cursurile s-au întrerupt.

Revendicările:

 • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic
 • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei
 • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
 • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ
 • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
 • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. MOTTO:

  „Doar doua lucruri sunt infinite, universul şi prostia umana.

  Şi nu sunt foarte sigur in legătură cu primul, dar al doilea sigur este”.

  Albert Einstein

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. MOTTO:

  „Doar doua lucruri sunt infinite, universul şi prostia umana.

  Şi nu sunt foarte sigur in legătură cu primul, dar al doilea sigur este”.

  Albert Einstein

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: