Un număr de 172.935 de refugiați au intrat în România, de la începerea războiului din Ucraina, dintre care aproximativ 120.000 au tranzit țara, conform datelor Ministerului de Interne prezentate vineri dimineața.
Alți 58.106 de refugiați se află încă pe teritoriul României și numai 1.897 au solicitat azil autorităților de la București.
„Am prezentat în cadrul şedinţei convocate de către domnul prim-ministru o informare privind tranzitul la frontierele de stat cu Ucraina, respectiv cu Republica Moldova de la debutul conflictului, din 24 februarie, până astăzi, ora 6,00. În total, cetăţeni ucraineni care au intrat în România – 172.935; dintre aceştia au ales să părăsească România 114.829. Aşadar, pe teritoriul României în acest moment se află 58.106 cetăţeni ucraineni. Până în acest moment am inventariat 1.897 de cetăţeni ucraineni care au solicitat azil în România. În centrele noastre de azil, în cele 6 centre se află 250 de cetăţeni ucraineni”, a declarat Lucian Bode, într-o conferinţă de presă.
Premierul Nicolae Ciucă a convocat, vineri, şedinţa task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Peste un milion de ucraineni au intrat în UE după declanșarea atacurilor rusești, dintre care peste 500.000 au intrat în Polonia, țară cu o cultură și o limbă foarte apropiate celor din Ucraina.
Mecanism european pentru protecția refugiaților ucraineni
UE va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina, a anunțat joi seara comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-un tweet în care califică decizia UE drept una „istorică”.
Persoanele eligibile pot beneficia de un statut de protecție similar celui de refugiat, în orice țară din UE, pentru o perioadă de un an ce poate fi prelungită, a explicat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin.
Acest mecanism va permite statelor membre UE să ofere persoanelor care fug din Ucraina un răspuns adaptat situației.
Miniștrii UE au convenit această măsură la reuniunea organizată joi pentru a activa Directiva 2001/55/CE, care oferă „protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate”.
Inițial, oficialii UE vorbeau despre o perioadă de trei ani.