miercuri

27 martie, 2024

2 septembrie, 2020

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, se confruntă cu o nouă provocare, dincolo de revenirea anemică a creșterii economice în urma ridicării treptate a restricțiilor impuse în contextul pandemiei și de prăbușirea inflației – aprecierea euro, notează Bloomberg.

Moneda europeană s-a apreciat cu 12% față de dolar în cele cinci luni de la debutul pandemiei COVID-19, ajungând la 1,2 dolari/euro marți, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. Investitorii sunt de părere că tendința se va menține.

”Cursul de schimb euro-dolar contează”, a declarat economistul-șef al BCE, Philip Lane, marți, într-o videoconferință. ”Dacă există forțe care mișcă rata euro-dolar, acest lucru afectează previziunile noastre cu privire la evoluția economiei globale și europene, care la rândul său afectează deciziile de politică monetară”, a adăugat el.


Aprecierea euro este și o consecință a slăbirii dolarului, care se află în prezent la cel mai slab nivel din ultimii doi ani în raport cu principalele valute internaționale. Declinul dolarului poate fi perceput și ca un semn a creșterii încrederii investitorilor, reflectând o inversare a tendinței acestora de a-și duce banii în siguranță, respectiv de a investi în active americane, a comentat și Isabel Schnabel, membră în board-ul BCE, responsabilă pentru operațiunile de piață.

Evoluția monedei europene este însă de natură să îngrijoreze având în vedere dependența ridicată a celor 19 state de comerțul exterior. O monedă mai puternică afectează competitivitatea exporturilor și are un efect deflaționist asupra prețurilor prin ieftinirea importurilor. O apreciere rapidă a monedei unice europene l-a determinat de multe ori pe fostul președinte BCE, Mario Draghi, să avertizeze asupra riscului ca aceasta să slăbească economia.

”1,2 dolari pentru un euro reprezintă o linie roșie”, a comentat Katharina Utermoehl, economist senior la Allianz SE, pentru Bloomberg. ”În acest moment, BCE nu prea are ce să facă decât să evidențieze în continuare persistența incertitudinii economice, precum și să lase deschisă opțiunea suplimentării programului de achiziții de active în toamnă”, a mai precizat ea.

Severitatea situației a fost confirmată marți de datele Eurostat care au indicat trecerea inflației în teritoriul negativ, pentru prima dată în ultimii patru ani.


”Când avem un euro mai puternic și așteptarea pieței este ca acesta să continue să se aprecieze, prognozele de inflație vor fi, cel mai probabil, revizuite în jos la un moment dat”, a comentat și Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING. ”Atunci va trebuie BCE să decidă, cum a făcut-o și în trecut, dacă trebuie să acționeze mai mult”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: