6 aprilie, 2023

PIB/locuitor al României, la paritatea puterii de cumpărare și raportat la media UE, a urcat de la 35,7% înainte de aderarea la spațiul comunitar, la 77,2% în 2022. Rolul principal în aceste evoluții revine influxurilor masive de capital străin (ISD), tehnologie și know-how, menționează un raport Banca Transilvania (BT). Contribuția ISD la formarea brută de capital fix a fost de peste 10%, în perioada 2021 – 2022.

Din momentul aderării, când se afla pe poziția 26 în tabelul european privind indicatorul PIB/locuitor, România a urcat pe locul 21, la egalitate cu Portugalia și foarte aproape de nivelurile din Ungaria și Polonia, pe care le va depăși în anii următori, conform prognozei BT.

Evoluția și rolul investițiilor străine, în analiza BT

Companiile străine au descoperit și fructificat potențialul de afaceri din România, atât pentru producția de bunuri destinate exporturilor, cât și pentru a satisface cererea internă.


Fluxurile de investiții străine au avut o contribuție importantă la formarea brută de capital fix, peste 10% în perioada 2005 – 2009 și în intervalul 2021 – 2022, antrenând, totodată, și capitalul autohton:

Ponderea medie a investițiilor străine directe (ISD) în PIB-ul României a fost de 3,6%, în perioada 2000 – 2021, nivel superior celui din Polonia (3,5%), dar inferior celor din Slovacia (3,9%), Cehia (4,8%), Bulgaria (7,9%) și Ungaria (16,2%):

Celelalte constatări din analiză

  • În 2022, ISD au înregistrat un nivel record, de peste 9,6 miliarde euro, conform estimărilor actuale ale BNR, ceea ce exprimă gradul ridicat de încredere pe care capitalul străin îl are în potențialul de creștere și dezvoltare din economia națională, în pofida tensiunilor geo-politice fără precedent în perioada de după Al Doilea Război Mondial.

(Citește și: „Contul curent: investițiile străine record nu reușesc să echilibreze ”hemoragia” deficitului comercial„)


  • Conform datelor BNR, la finalul anului 2021 stocul de investiții străine directe s-a situat la peste 100 miliarde euro, principalele țări de origine fiind: Germania (14,9% din total), Austria (10,7%), Franța (9,7%), Italia (7,9%), SUA (7,8%), Țările de Jos (3,8%), Elveția (3,6%) și Marea Britanie (3,5%).

  • Sectoarele care au atras cele mai multe fluxuri investiționale străine directe au fost: industria prelucrătoare (30% din stocul total), construcțiile și tranzacțiile imobiliare (17,4%), comerț (17,2%), intermedieri financiare și asigurări (13,5%), energie & utilități (4,9%), IT&C (4,1%).

  • În ultimii ani am asistat la creșterea ponderii investițiilor străine directe în sectoare ale industriei prelucrătoare cu un nivel mediu-ridicat de intensitate în tehnologie – de la 39,4% din total în 2019 la 44,5% din total în 2021, conform datelor publicate de BNR.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: