marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2021

Toate proiectele de exploatare a cărbunului planificate trebuie să înceteze, acesta fiind poate cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică cu care se confruntă omenirea, este apelul lansat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea summitului unui grup de țări și companii (PPCA – Powering Past Coal Alliance).

PPCA a fost fondată de Regatul Unit și Canada în 2017, UK fiind una dintre țările care  susține că va elimina complet folosirea cărbunelui până în 2024, dar care acum se confruntă cu presiuni pentru deschiderea unei noi mine de cărbune în regiunea Cumbria din nordul Angliei.

Organizația a anunțat în cadrul reuniunii că două alte țări se vor alătura inițiativei, Ungaria și Uruguay. Membrii PPCA se angajează să renunțe până în 2030 la arderea cărbunelui pentru a genera energie în țările dezvoltate și să reducă folosirea sa cu 80% la nivel global.


„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private și autorități locale să îndeplinească trei pași. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependență mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanțările internaționale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziția muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuții la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres.

Miniștrii energiei și mediului din Marea Britanie și Canada și-au declarat susținerea pentru măsurile luate în vederea eliminării cărbunelui, însă au evitat să discute de proiectele în derulare, precum cel din Cumbria sau proiecte pentru construcția de noi mine în Alberta, Canada.

Doug Parr, de la Greenpeace UK a declarat: „Deși Regatul Unit ar trebui să conducă această alianță, noi am început să accentuăm producția de cărbune. Dacă planurile pentru noua mină (n. red. – de la Cumbria) nu sunt anulate, atunci Boris Johnson va fi distrus credibilitatea și autoritatea morală necesară pentru a cere acțiuni concrete din partea liderilor mondiali”.

Deschiderea acestei mine a fost criticată și de comunitatea științifică din Marea Britanie, care a calificat eșecul guvernului în această privință drept „absolut ridicol” și afectează imaginea priorităților climatice ale Marii Britanii.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Susținătorii proectului în valoaare de 165 de milioane de lire sterline spun că aceasta este o chestiune locală si este necesară pentru că va oferi 500 de locuri de muncă într-una dintre cele mai defavorizate zone din țară. Mina va produce 2,7 milioande de tone de cărbune anual, din care 85% se vor exporta.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: