sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 septembrie, 2017

Rectorii a trei dintre cele mai importante universități românești solicită Guvernului să-și respecte obligațiile prevăzute în lege și să le acorde de la buget sumele eșalonate reprezentând returnarea celor 25 de procente tăiate de la salarii în perioada 2009 – 2013.

Legea 85 din 2016 prevedea că aceste sume se acordă eșalonat, pe o perioadă de cinci ani, pentru 2017 fiind prevăzută virarea a 10% din total.

Guvernul Mihai Tudose s-a răzgândit și în Ordonanța OUG 63 pentru rectificarea bugetului de stat prevede că aceste drepturi bănești vor fi plătite din veniturile proprii ale universităților, adică din solduri.


Mai mult, Ministerul Educației le-a trimis ainstituțiilor de învățământ superior o adresă prin care le obligă să deconteze cu prioritatea aceste drepturi, dacă fac plăți din solduri.

Semnatarii apelului trimis miercuri consideră că noile dispoziții înseamnă o confiscare a rezervelor universităților, prin transferul efortului bugetar asupra veniturilor proprii ale universităților.

„Atragem atenția că bugetele universităților au fost gândite și constituite în baza unei legislații existente, iar prin modificarea acesteia se produc schimbări dramatice în strategiile de dezvoltare ale universităților”, spun semnatarii apelului.

„Adresăm Guvernului României un apel la responsabilitate și la respectarea programului de guvernare care prevede sprijin financiar, nicidecum transferarea obligațiilor bugetului de stat asupra soldurilor universităților.


Solicităm Guvernului să respecte obligațiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plății drepturilor respective pentru anul în curs și întreaga perioadă de referință. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele instituționale, a sumelor necesare acoperirii diferențelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017″, mai menționează apelul rectorilor.

Reamintim că în afara acestor sume, implicate de aplicarea Legii 85, universitățile sunt obligate să găsească singure soluții și pentru alte măsuri luate anul acesta de guvernele PSD – ALDE, dar pentru care nu s-au oferit și fondurile necesare:

  • plata diferențelor la sporul de doctorat
  • Legea 153 privind salarizării personalului din sistemul public

În cazul Universității București, de exemplu, plățile pentru anul acesta, numai pe Legea 85, sunt de 11 milioane de lei, potrivit profesorului Marian Preda. Totalul până în 2020 este de 68 milioane de lei.

„Veniturile proprii (ale universităților – n. red.) reprezintă transpunerea în operațiuni financiare a principiului autonomiei universitare. Universitățile, al căror management are și valențe antreprenoriale, au reușit să genereze aceste resurse suplimentare după o logică a pieței, concurențială. Aceste resurse sunt esențiale pentru dezvoltarea autonomă a universităților, la adăpost de ingerințele politice”, menționează apelul.

„Este inadmisibilă orice interpretare a legislației care conduce la transpunerea în sarcina instituțiilor publice de învățământ superior a efortului financiar, fiind obligația Executivului de a susține toate aceste plăți de la bugetul de stat”, încheie cei trei rectori.

Acesta este semnat de rectorii celor mai importante universități – Universitatea din București, Univeristatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Lipsește Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași, al cărui rector suspendat este ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: