Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
AP: Cambridge Analytica ar fi vrut să angajeze un consultant pentru PSD
de Vladimir Ionescu , 21.3.2018
Scandalul datelor furate din Facebook ajunge și în România:
Potrivit AP, citat de Digi24, Cambridge Analytica ar fi vrut să angajeze un consultant britanic, care să lucreze pentru PSD la alegerile din 2016. Acesta ar fi refuzat însă oferta.
Întrebat dacă a existat o implicare a Cambridge Analytica în campania electorală a PSD, președintele partidului, Liviu Dragnea, a răspuns miercuri: „La PSD? Nici vorbă…”
„Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat și SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie și nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”, arată și un comunicat al PSD.
Materialul publicat de AP face referire la o discuție care ar fi avut loc între un reprezentant din partea comopaniei de comunicare strategică Cambridge Analytica, Mark Turnbull, cu un consultant britanic, Rupert Wolfe Murray, bun cunoscător al situației din România.
Acesta ar fi primit un mesaj din partea companiei britanice înaintea alegerilor parlamentare din 2016, în care i se propunea să lucreze pentru PSD, în perioada campaniei electorale.
Propunerea era să asambleze o echipă de două persoane, care să contribuie, să ofere sfaturi și asistență pe timpul campaniei electorale, timp de două-trei luni.
Consultantul britanic a declarat pentru AP că a refuzat această ofertă, motivând că nu își oferă serviciile partidelor politice.
Articolul AP preluat de presa internațională nu dezvăluie dacă au avut loc discuții și cu alți consultanți, dar amintește că social-democrații au câștigat alegerile cu un scor de 46%, în timp ce pe locul al doilea au ieșit liberalii, cu circa 20%.
Rupert Wolfe-Murray este jurnalist şi regizor de documentare. El a scris pentru Dilema Veche şi a locuit o vreme în România.
Pe de altă parte, Alexander Nix, director executiv al Cambridge Analytica, suspendat între timp, a fost înregistrat cu camera ascunsă spunând: „Am folosit o altă organizaţie pentru un proiect de foarte mare succes într-o ţară din Europa de Est, unde au făcut o treabă foarte… Nimeni n-a ştiut că au trecut pe acolo”.
Nu a precizat însă despre ce țară era vorba.
Pe de altă parte, RISE Project a scris că SCL Group, o companie de comunicare strategică din Marea Britanie care deține Cambridge Analytica, are un birou în România încă din 2011.
Cambridge Analytica se află în centrul unui scandal internațional după ce presa a scris că, folosindu-se de date agregate ale Facebook, a contribuit decisiv la influențarea publicului din Marea Britanie și SUA, la referendumul Brexit și alegerile prezidențiale americane.