vineri

26 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2014

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Guvernului să negocieze cu delegația FMI, care va sosi marți în România, reducerea fiscalității pe muncă și măsuri pentru susținerea creșterii din sectorul privat, de exemplu scutiri de impozit pe profitul reinvestit, altfel vor exista consecințe grave asupra competitivității României.

Delegația FMI – BM – CE va veni la București marți, 21 ianuarie 2014, pentru a discuta Acordul, iar printre subiectele discutate se va număra și amânarea aplicării supraaccizei de 7 eurocenți pe litrul de carburant.

La ultima vizită a delegației FMI se stabilise, la propunerea Guvernului, ca această suprataxă să intre în vigoare de la 1 ianuarie, însă Eexcutivul a decis ulterior amânarea aplicării acesteia, până la 1 aprilie, pentru ca președintele Traian Băsescu să accepte promulgarea Legii bugetului.


La negocierile de acum, Guvernul trebuie să spună din ce surse se vor înlocui banii pe care bugetul urma să-i încaseze din acest impozit.

Șeful statului a declarat în decembrie, după ce a promulgat Legea bugetului pe anul 2014, că va insista ca acciza să nu se aplice deloc.

Solicitările Oamenilor de Afaceri

Oamenii de afaceri cer acum Guvernului să adopte o poziție fermă în negocierile cu FMI, poziție care să favorizeze o dezvoltare economică durabilă și nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate. Această parctică, se spune într-un comunicat al AOAR dat publicității luni, și-a dovedit limitele prin înghețarea consumului intern în 2013 și reducerea veniturilor bugetare, chiar în condițiile unei creșteri economice importante.

Asociația mai solicită Guvernului:

  • să susțină, în cadrul negocierilor, posibilitatea de a crește semnificativ finanțarea unor programe care generează locuri de muncă, alături de reducerea fiscalității aplicate câștigurilor salariale, România având în acest domeniu o problemă majoră ce periclitează sustenabilitatea sistemelor publice de sănătate, învățământ.
  • să sublinieze necesitatea asigurării de resurse financiare speciale pentru a susține creșterea potențialului investițional al sectorului privat, inclusiv prin acceptarea scutirii de impozitare a profitului reinvestit, ca și acceptarea consolidării fiscale pentru grupurile de firme cu capital românesc similar cu practica acceptată pentru grupurile de firme internaționale.
  • să susțină creșterea semnificativă a finanțării unor programe care generează locuri de muncă, alături de reducerea fiscalității aplicate câștigurilor salariale, România având în acest domeniu o problemă majoră ce periclitează sustenabilitatea sistemelor publice de sănătate, învățământ.

De asemenea, asociația avertizează că utilizarea, în continuare, a creșterii fiscalității ca și a altor măsuri care reduc posibile încasări bugetare (întârzierea aplicării de redevențe europene pentru exploatarea resurselor de gaze și petrol, înghețate în prezent, creșteri nejustificate ale prețului gazelor naturale) vor avea consecințe graveasupra competitivității economiei României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: