Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Anunț oficial: SUA retrage 11.900 de militari din Germania, o parte vor fi relocați în zona Mării Negre
de Iulian Soare , 29.7.2020
Secretarul de stat american, Mark Esper, a anunțat miercuri într-o conferință de presă că SUA retrage 11.900 de militari din Germania.
Implementarea deciziei, care aparține președintelui Donald Trump, va dura câțiva ani și va costa statul american miliarde de dolari, anunță CNN.
Aproximativ 35.000 de soldați americani sunt staționați în Germania, acolo unde statul a acceptat o prezență de maximum 52.000 de militari americani, nivel care se atinge de obicei cu ocazia rotației trupelor sau în timpul derulării unor exerciții militare.
Dintre trupele care părăsesc Germania, aproximativ 5.400 vor rămâne în Europa. Restul de 6.400 de militari și familiile lor se vor întoarce în SUA și vor reveni în timp, în Europa, pe bază de rotație.
Ministrul american a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi amplasați. Un contingent de militari va merge în Polonia, acolo unde SUA a anunțat deja creșterea prezenței militare.
Oficialii apărării au declarat că relocarea va costa miliarde de dolari, deoarece va fi necesară o nouă construcție militară atât în Europa, cât și în SUA pentru a adăposti trupele suplimentare.
Donald Trump a spus că retragerea vine ca urmare a neîndeplinirii de către Germania a obiectivului NATO de a investi 2% din PIB în apărare.
„Una dintre singurele țări care nu a fost de acord să plătească ceea ce ar trebui să plătească este Germania. Deci, am spus că până când vor plăti vom retrage soldații noștri, un număr dintre soldații noștri, aproximativ jumătate”, a spus Donald Trump luna trecută.
Secretarul de Stat Mark Esper a precizat că unul dintre motivele relocării militarilor din Germania în alte state europene ține de descurajarea Rusiei.