vineri

26 aprilie, 2024

24 februarie, 2017

Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut pentru a doua lună consecutiv, până la valoarea de 54,9 puncte în ianuarie 2017, din 100 posibile.

„Scăderea s-a datorat în principal indicatorului de condiții curente”, potrivit rezultatelor studiului lunar al CFA România, publicate vineri.

Este confirmată, astfel, tendința de scădere a încrederii în economie declanșată în vara anului 2015, potrivit graficului de mai sus.


Analiștii CFA România și-au schimbat în mai rău şi opinia și despre evoluția pe următoarele 12 luni ale cursului leu / euro. Valorile mediane ale anticipaţiilor privind cursul euro pentru orizontul a 12 luni a ajuns la 4,51 lei/euro, față de 4,5 lei / euro în decembrie 2016, în timp ce pe şase luni au rămas la 12 luni.

Indicatorul de încredere macroeconomică construit de Asociaţia CFA România ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) și agregă răspunsurile analiștilor români certificați conform standardelor CFA Institute (SUA) la şase întrebări cu privire la:

  • condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi la piaţa muncii
  • anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an privind: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

În ianuarie 2017, Indicatorul de încredere CFA România a scăzut în ianuarie 2017 cu aproape 12% față de decembrie. Scăderea componentei condiţiilor curente a fost de aproape 18%, până la 63,6 puncte, în timp ce componenta anticipaţiilor s-a redus cu aproape 8% până la valoarea de 50,5 puncte, spune comunicatul CFA România.


De asemeni, „valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5000 (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5100 (valoare în creştere cu 100 pips faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior)”.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2018/februarie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,50% (similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior).

CFA România este asociaţia analiştilor financiari certificaţi de Chartered Financial Analyst Institute (SUA) , una dintre cele mai prestigioase organizații de profil ale lumii. CFA România este una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 200 de membri.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, și cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: