joi

28 martie, 2024

27 noiembrie, 2017

Reprezentanții investitorilor privați din învățământ au solicitat luni autorităților reglementări nediscriminatorii referitoare la finanțarea instituțiilor de educație și discutarea unor măsuri compensatorii care să permită autorizarea de securitate la incendii.

Discuțiile au avut loc în cadrul celei de-a 2-a ediții a conferințe organizate de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) –  „Educatia Privată Preuniversitară – Mai mult decât antreprenoriat„.

Respectarea principiului banii urmează copilul trebuie respectată, astfel încât să fie finanțate și unitățile din privat autorizate, nu doar cele acreditate.


Tot la capitolul finanțare, reprezentanții învățământului privat solicită ca norma de hrană și suma de bani alocată pentru rechizite și haine să fie acordate și copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) care frecventează unități de învățământ particulare autorizate.

De asemenea, se solicită parteneriate public – privat cu instituțiile din privat care își asumă să lucreze cu astfel de copii (cu cerințe educaționale speciale).

Alte revendicări:

  • reducerea birocrației în întocmirea documentației necesare acreditării/autorizării
  • eliminarea ambiguităţilor privind reglementarea regimului juridic al înfiinţării, organizării şi funcţionării unităţilor de învăţământ privat (spre exemplu, societate comercială sau ONG), deoarece lipsa unor norme clare favorizează apariţia unor situaţii interpretabile inclusiv din punct de vedere fiscal
  • parteneriate public – privat pentru programe Școala după școală, astfel încât acestea să poată fi desfășurate și atunci când școlile de stat nu au suficient spațiu
  • posibilitatea elaborării unor programe gratuite de formare a personalului didactic din unitățile autorizate
  • susținerea de către autorități a unor proiecte pilot, inovative care să aducă plus-valoare sistemului de educație
  • posibilitatea promovării cursurilor extrașcolare și în școlile de stat

Condițiile pentru autorizarea la incendii ar putea duce la închiderea majorității unităților de educație

Problema care ar putea duce rapid la închiderea unităților de învățământ din privat este cea a autorizației de securitate la incendiu – condițiile sunt atât de restrictive, încât ar presupune, pentru respectarea riguroasă a acestora, demolarea celor mai multe dintre grădinițele și școlile existente.


Participanții la conferința PIAROM au cerut elaborarea unor măsuri compensatorii (adică alte măsuri, suplimentare) acolo unde unele dintre condiții nu pot fi îndeplinite – de exemplu, în locul scării exterioare.

De asemenea, ei au insistat că inspectoratele ISU ar trebui să le acorde asistență tehnică de specialitate – să-i ajute pe antreprenorii din domeniu să găsească soluții ca actualele unități să poată îndeplini condițiile impuse pentru autorizare.

Reamintim că secretarul de stat Raed Arafat a promis o astfel de colaborare pentru școlile aflate în subordinea primăriilor, după modificarea legislației privind apărarea împotriva incendiilor.

Reprezentanții PIAROM au invocat o declarație recentă (din luna noiembrie) a Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), Florian Lixandru. Cel din urmă declara că în Capitală sunt doar 43 de unități autorizate la incendiu, dar asta nu înseamnă că celălalte aproape 400 prezintă un risc pentru siguranța elevilor și a personalului.

“Avem o statistică cu privire la numărul de clădiri în care-și desfășoară activitatea unitățile de învățământ din municipiul București. Sunt 913 corpuri de clădire în care-și desfășoară activitatea cele 643 de unități de învățământ din municipiul București, atât de stat, cât și particulare. Există o situație detaliată cu anul în care au fost construite, cu ultima reabilitare care a avut loc, (…) situație statistică completată în aplicația pe care ministerul a pus-o la dispoziție Inspectoratului Școlar. (…)

În majoritatea unităților de învățământ sunt asigurate condițiile pentru buna funcționare și prezintă siguranță pentru elevi. Ceea ce s-a vehiculat în mass-media, vizavi de lipsa avizelor sau autorizațiilor ISU, (…) într-adevăr, în municipiul București, din cele 421 de unități de învățământ de stat, doar 43 au autorizație din punct de vedere ISU.

Cele care nu au această autorizație nu înseamnă că prezintă un risc pentru siguranța elevilor și a personalului acelor unități de învățământ.

Restul unităților sunt în procedură de avizare”, spunea Florian Lixandru,în urmă cu două săptămâni.

Un grup al antreprenorilor prezenți la conferința de luni organizată de PIAROM va elabora mai multe propuneri ce vor fi trimise Ministerului dezvoltării Regionale, acolo unde se află în dezbatere modificările pentru simplificarea procedurilor a avizelor și autorizațiilor.

Printre altele, PIAROM propune ca:

  • autorizația să nu fie impusă unităților cu un număr mai mic de 50 de elevi (similar reglementării existente în cazul centrelor pentru îngrijirea persoanelor în vârstă)
  • schimbarea normativelor, astfel încât autorizația la incendiu să fie obligatorie pentru clădiri cu suprafața utilă de peste 175 de mp (în învățământul preșcolar), de 200 de mp – pentru învățământul primar, peste 600 de mp – pentru celălalte forme de învățământ.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: