marți

16 iulie, 2024

11 aprilie, 2022

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 12.664 de controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, în martie, aplicând 140 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape un milion de lei, scrie Agerpres.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi a Municipiului Bucureşti au efectuat în martie  12.664 de controale în unităţile din industria agroalimentară. Controalele inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Astfel, ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 140 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 997.200 de lei.

Printre neregulile constatate sunt:

  • neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare,
  • întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie,
  • lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi,
  • neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie,
  • neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar;
  • neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor;
  • neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);
  • neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului).

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: