sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2020

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a pus în dezbatere publică proiectele de regulament prin care toate companiile de pe piaţa gazelor naturale, producători, traderi, importatori şi furnizori, vânzători sau cumpărători, să tranzacţioneze 40% din volumele lor angro la bursă, până la sfârşitul anului 2022.

Regulamentele constituie legislaţia secundară aferentă OUG 106/2020, privind participarea obligatorie la programul de ofertare a gazelor naturale, după noile reguli ale aşa numitului program „gas release”.

Astfel, toţi participanţii la piaţă vor fi obligați să participe la acest program şi să tranzacționeze 40% prin licitații cu preț de pornire impus, stabilit de ANRE iniţial în funcţie prețul hub-ului austriac (Central European Gas Hub, CEGH).


Atunci când, prin tranzacţiile astfel impuse, se vor forma prețuri de referință locale pe piaţa autorhtonă, referința CEGH ar urma să fie înlocuită cu acestea.

Cei doi mari producători, OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG) vor vinde până la 40% din producția de gaze estimată, după deducerea consumului propriu și a celui tehnologic, prin contracte forward la scadenţe lunare și trimestriale sezoniere și anuale, la prețuri cu plecare de la cele de referinţă plus tariful de rezervare a capacității Transgaz.

Şi toţi ceilalți vânzători de gaze de pe piața românească vor fi obligați să scoată la vânzare la bursă 40% din cantitatea estimată că va fi vândută de ei pe piața angro, plecând de la preţuri de referinţă calculate la fel.

La rândul lor, toţi cumpărătorii angro trebuie să achiziţioneze de pe bursă 40% din cantitatea totală cantitatea de gaze consumată în anul precedent, scoasă la vânzare de producătorii români, ca şi de traderi, importori sau furnizori de gaze.


„Preţul maxim de pornire al ofertelor de produse standardizate care va fi introdus în platforma de tranzacţionare la lansarea ordinelor de vânzare de către titularii obligaţiei de ofertare este cel stabilit de ANRE şi afişat pe pagina de internet, în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare sesiunii de licitaţie”, spune ANRE.

„În perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2022, toţi participanţii la piaţa de gaze naturale, cu excepţia producătorilor a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh, în măsura în care contractează vânzarea gazelor naturale pe piaţa angro, au obligaţia să oferteze anual, pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în calitate de vânzător, cantităţi de gaze naturale determinate prin aplicarea unei cote procentuale de minimum 40% la cantitatea de gaze naturale livrate în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător”, spune unul dintre proiecte.

Un alt proiect se referă şi la producătorii de gaze naturale care au produs în anul anterior maimult de 3.000.000 MWh şi care „au obligaţia să oferteze anual vânzarea unor cantităţi de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, în mod transparent, public şi nediscriminatoriu, pe pieţele centralizate în conformitate cu reglementările emise de ANRE o cotă procentuală de 40% din producţia anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepţia consumului tehnologic şi a consumului propriu”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Există două „platforme centralizate” sau burse de gaze naturale: OPCOM (o companie de stat) şi Bursa Română de Mărfuri (BRM, administrată de o companie privată, unde se derulează cea mai mare parte a tranzacţiilor bursiere din prezent).

BRM a fost prima instituţie bursieră înfiinţată în România după 1990.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: