joi

28 martie, 2024

1 septembrie, 2019

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat un proiect care va face posibilă migrarea, în cel mult 24 de ore, a consumatorilor de energie electrică şi de gaze naturale de la un furnizor la altul.

Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de lei, iar ANRE a trimis Comisiei Europene documentaţia necesară pentru a accesa fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, potrivit unui comunicat al instituției.

Proiectul presupune realizarea unei platforme online unice, susținută de o bază de date la nivel naţional, în scopul optimizării operaţiunilor legate de solicitările de schimbare a furnizorului. Proiectul promite și „reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri; respectarea termenelor legale.


Legislaţia națională, care prevede un termen maxim de 21 de zile, uremază să fie adaptată la o directivă europeană care impune ca, până în 2026, transferul să fie posibil în 24 de ore, în orice zi lucrătoare.

În realitate, formalitățile și operațiunile pot dura și trei luni, în prezent și între timp, neglijența furnizorilor pot lăsa consumatorii fără curent.

Mai întâi durata de schimbare a furnizorului va fi redusă cu şase zile, conform proiectului ANRE, care va fi implementat în 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare.

Apoi, reducerea progresivă ar trebui să țină pasul cu ţintele stabilite de legislaţia europeană.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: