Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să extindă rețelele la solicitarea autorităților - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să extindă rețelele la solicitarea autorităților

5 martie, 2018

Distribuitorii de electricitate sunt obligaţi să extindă reţelele electrice în momentul în care o autoritate publică, centrală sau locală, cere acest lucru, scrie e-nergia.ro.

Un nou ordin ANRE impune distribuitorilor de energie această obligaţie, care se justifică prin interesul social sau strategic. Inițiativa reglementatorului în energie este de apreciat în condițiile în care România se clasează în coada clasamentelor privind ușurința racordării imobilelor la utilități.

„La solicitarea unor autorităţi publice naţionale sau locale, OD (operatorul de distribuţie-n.red.) este obligat să includă în cadrul investiţiilor prevăzute la alin (2) lucrări de extindere a RED (reţeaua electrică de distribuţie-n.red.) necesare pentru alimentarea cu energie electrică a unor obiective de importanţă strategică, care contribuie la securitatea şi siguranţa naţională, precum şi obiective sociale de interes public, cum ar fi spitale, şcoli, gradiniţe, etc., care contribuie la bunăstarea comunităţii locale, cu informarea prealabilă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei”, scrie în Ordinul ANRE 34/2018.


Această prevedere nu apărea în vechiul ordin 8 din 2016. Tradus, asta înseamnă că dacă orice autoritate, locală sau centrală, solicită distribuitorului de energie electrică să extindă reţeaua de distribuţie pentru a „duce curentul” la un obiectiv care se construieşte sau despre care se spune că se construieşte, operatorul de distribuţieeste obligat să facă lucrarea respectivă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

O singură problemă: Investiţia în extinderea reţelei şi/sau alimentarea noului consumator va fi ulterior recunoscută de către ANRE în costurile operatorului de distribuţie, şi va fi plătită de toţi consumatorii deserviţi de acesta, prin factură.

În mod normal, extinderea rețelei ar trebui să cadă în sarcina operatorului de distribuție, acesta având interesul economic să își mărească portofoliul de clienți.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr