Furnizorii de gaze nu mai pot renunţa voluntar la licenţă până când clienții lor nu se vor fi mutat la alți furnizori, potrivit unor precizări făcute de reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
„ANRE a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte”, spunâ oficialii ANRE citați de Agerpres.
Precizarea era așteptată, căci ANRE a emis noul regulament la începutul acestei luni.
S-a înmulțit numărul furnizorilor care vor să renunțe la licența de furnizor, din cauză că nu mai pot respecta contractele de livrare, încheiate la preț fix, cu achizițiile de gaze la prețuri mult mai mari și în creștere.
În ultimele două luni, ANRE a primit şase cereri de renunţare la licenţa de furnizare a gazelor. Cei mai mari dintre furnizorii care au cerut acest lucru sunt Restart Energy, cu aproape 23.000 de clienţi, şi Tulcea Gaz, cu aproape 16.000 de clienţi, restul având un număr mai mic de clienți, dar comparabil, în sumă, cu al celorlalți doi.
ANRE mai spune că mai există şi situaţia în care unui furnizor i se retrage automat licenţa pentru că nu mai are contract cu Transgaz, însă, în acel caz, furnizorul îşi asumă plata unor dezechilibre în sistem.
Alternativa furnizorilor de ultimă instanță
ANRE amintește că „nici un consumator nu riscă să rămână nealimentat cu gaze. ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă (FUI), adică un furnizor care îi poate prelua la preţul cel mai mic. ANRE poate obliga respectivul FUI să preia aceşti clienţi”.
Tarifele FUI sunt stabilite la niveluri mai mari față de cele de pe piață, fiind un serviciu de urgență, dar în urma scumpirilor de sute de procente ale prețurilor, nu mai convin celor șase FUI desemnați de ANRE.
Astfel că oficialii Autorității au recunoscut că au primit o cerere din partea Engie, cel mare furnizor, de a renunţa la statutul FUI, dar că ANRE poate obliga compania să fie FUI dacă are preţurile cele mai mici din piaţă.
Săptămâna trecută, Restart Energy a anunţat că a luat decizia de a renunţa la furnizarea de gaze naturale şi estimează că actuala criză de pe piaţa de energie va duce la insolvenţe şi dispariţia altor companii din piaţă.
Compania și-a justificat decizia cu volatilitatea „ridicată a preţului (de achiziție a gazelor), lipsa de predictibilitate în zona de aprovizionare şi schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât şi al clienţilor finali”, potrivit lui Armand Domuta, manager general Restart Energy.