UPDATE. Consiliul Concurenței a anunțat luni că se alătură acestei investigații, confirmând Agerpres că analizează două tranzacții cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislația.
Știrea inițială. Președintele ANRE a anunțat, potrivit Digi24, că anchetează de urgență prețurile energiei de pe bursa OPCOM, în condițiile în care am intrat a patra săptămână cu preţuri istorice pe bursa de energie.
Preţul electricităţii a atins valoarea de 650 de lei pe megawatt oră şi se apropie de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din datele de pe bursă pare că aceste preţuri au fost umflate artificial, iar singurii care au avut de câştigat au fost traderii care au cumpărat energie şi au oferit preţuri foarte mari.
Investigația ANRE vizează două companii, scrie și News.ro.
„OPCOM a adus la cunoştinţa ANRE câteva practici de tranzacţionare suspecte de natură a duce la posibile manipulări ale preţului sau cazuri de abuz de piaţă. Ca urmare, în cadrul ANRE s-au luat decizii privind începerea unor investigaţii în conformitate cu procedura REMIT (Registrul european al participanţilor la piaţă, n.r.) şi a criteriilor ACER (Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în domeniul Energiei, n.r.)”, a spus Havrileţ, pentru News.ro.
O astfel de investigaţie ar putea dura peste o lună de zile.
„Cineva a exploatat ceea ce s-a întâmplat, această criză, şi a câştigat nişte bani din exporturi. A fost o iarnă grea o perioadă scurtă de timp. Probabil că i-a luat pe cei de la Ministerul Energiei prin surpindere. Eu nici acum nu am aflat de la Ministerul Energiei dacă au existat stocuri de cărbune, n-au existat stocuri de cărbune, situaţia gazelor naturale, stocurile de gaze naturale a fost în regulă sau nu”, confirma teoria Daniel Popescu, deputat PNL, într-o declarație oferită vineri Digi24.
De remarcat: creșterea prețului pe bursă a început după declaraţia din 12 ianuarie a ministrului Energiei, care a spus că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile.
Ce pot face autorităţile în acest moment este să desecretizeze contractele de pe bursă, pe baza unui Ordin pe care ANRE întârzie să îl adopte deși este cerut de Legea energiei, modificată vara trecută în Parlament.
Prin acest ordin semnatarii și detaliile tuturor contractelor de vânzare și cumpărare a energiei pe bursă, dar și cele de import-export de energie, vor putea fi cunoscute.
România a înregistrat în zilele de 15 și 23 ianuarie 2017 cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.