vineri

26 aprilie, 2024

20 mai, 2020

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat miercuri regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România pentru a răspunde solicitărilor repetate ale Comisiei Europene (CE) de a armoniza domeniile tehnice și operaționale care ar putea crea bariere în calea circulației libere.

Directoratul general al CE pentru energie – DG ENER susține identificarea unei soluții comune, între România și Ungaria, pentru calitatea gazelor naturale la punctul de interconectare PI Csanádpalota, în vederea desfășurării organizării licitației pentru rezervarea produsului anual de capacitate fermă de gaze naturale.

„Soluția identificată de DG ENER a fost modificarea conținutului minim de procent molar pentru metan din compoziția gazelor naturale, pe culoarul România – Ungaria, de la 70% la 85%, informează ANRE.


În acest sens, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 20.05.2020, Ordinul nr. 80/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 62/2008, care implică încheierea actului adițional la acordul de interconectare dintre cele două state membre Uniunii Europene și punerea unei capacități ferme de gaze naturale, respectiv 1,75 mld. m3/an la dispoziția pieței internaţionale, în cadrul licitației derulate în conformitate cu calendarul ENTSOG din luna iulie a anului curent”, spune comunicatul ANRE.

ANRE păstrat în ordinul menționat „unele excepții unde procentul molar minim de metan din compoziția gazelor naturale rămâne de 70%, și pentru a nu avea un impact asupra pieței de gaze naturale din România”

ANRE precizează că Ordinul nr. 80/2020 pentru modificarea și completarea Regulamentului de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 62/2008, nu are impact asupra consumatorilor/clienților finali de gaze naturale, deoarece calitatea gazelor naturale utilizate pentru alimentarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși nu se modifică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: