duminică

28 aprilie, 2024

15 aprilie, 2023

Aflat într-o vizită de trei zile la Beijing, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat vineri că orice încercare a Chinei de a controla Taiwanul ar fi inacceptabilă. Omologul acesteia, Qin Gang (foto, alături de oficialul german), a replicat afirmând că „Taiwanul aparţine Chinei”, iar diplomatul cu cel mai înalt rang de la Beijing, Wang Yi, a spus că ”speră şi crede” că Germania va sprijini ”reunificarea paşnică” a Chinei cu Taiwanul.

Spre deosebire de președintele Emmanuel Macron, care a fost criticat dur după ce a îndemnat statele din Uniunea Europeană să nu „urmeze” politica Washingtonul în chestiunea Taiwanului, Annalena Baerbock s-a arătat foarte fermă pe acest subiect.

„O escaladare militară în strâmtoarea Taiwan, prin care tranzitează zilnic 50% din comerţul mondial, ar fi un scenariu catastrofal pentru lumea întreagă”, a afirmat ea, la Beijing, într-un moment în care China a desfăşurat noi manevre militare de amploare.


„Taiwanul aparţine Chinei”, a replicat Qin Gang. Şi „nimeni nu speră mai mult decât compatrioţii de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan menţinerea păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi realizarea reunificării paşnice a patriei”, a adăugat ministrul chinez.

Ministrul german anunțase, într-o declarație înainte de călătorie, că în timpul vizitei va „sublinia convingerea comună europeană că o schimbare unilaterală a status quo-ului în strâmtoarea Taiwan, și în special escaladarea militară, ar fi inacceptabilă”, conform Euractiv.

Diplomatul cu cel mai înalt rang al Chinei Wang Yi a menționat la întâlnirea pe care a avut-o vineri cu minsitrul german de Externe că ”speră şi crede” că Germania va sprijini ”reunificarea paşnică” a Chinei cu Taiwanul, adăugând că Beijingul a susţinut cândva reunificarea Germaniei.

”Pentru a menţine stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, este necesar să ne opunem ferm activităţilor separatiste legate de ”independenţa Taiwanului””, a spus Wang Yi, adăugând că ”întoarcerea Taiwanului în China” a fost o componentă importantă a ordinii internaţionale de după cel de-al Doilea Război Mondial.


Wang a mai spus că China este dispusă să consolideze schimburile şi comunicarea cu Germania, pentru a spori înţelegerea reciprocă şi a se pregăti pentru o nouă rundă de consultări guvernamentale chino-germane.

Toate declarațiile făcute de Wang Yi în conferința de presă cu Annalena Baerbock, au fost prezentate sâmbătă într-un comunicat chinez citat de Reuters.

Diplomația europeană, în damage control mode după declarațiile lui Emmanuel Macron

Şeful Uniunii Europene pentru politică Externă, Josep Borrell, care ar fi trebuit și el să efectueze o vizită în China, dar are Covid, a postat vineri pe site-ul Comisiei Europene unul dintre discursurile pe care urma să le țină la Beijing.

„Știu că, din punctul dumneavoastră de vedere, o problemă cheie este Taiwan. Sunt pe deplin conștient de acest lucru. Pe acest subiect, trebuie să știți că poziția Uniunii Europene este consecventă și clară. Nu s-a schimbat. Rămânem angajați în mod fundamental față de politica UE o singură China. Nu vedem niciun motiv să-l punem la îndoială. Trebuie să reducem tensiunile (….) Cu toate acestea, orice încercare de a schimba status quo-ul prin forță ar fi inacceptabilă„.

Oficialii politicii externe europene au cerut vineri Chinei să nu folosească forța asupra Taiwanului, luând o poziție dură împotriva amenințărilor Beijingului asupra insulei guvernate democratic, amenințări ce vin după ce comentariile președintelui francez Emmanuel Macron au arătat o divergență a pozițiilor statelor UE pe acest subiect, scrie Reuters.

China a desfășurat în ultimele zile exerciții militare intense în jurul Taiwanului, teritoriu pe care-l revendică, și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

(Citește și: „Analiză Reuters: Vizita în China și comentariile ulterioare, un eșec de politică externă al lui Emmanuel Macron„)

Annalena Baerbock despre implicarea Chinei în găsirea unei soluții privind invadarea Ucrainei de către Rusia

„Nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China”, a apreciat vineri ministrul german de externe Annalena Baerbock, cerând Beijingului să solicite „agresorului rus să oprească războiul” în Ucraina, relatează France Presse, agenție preluată de Agerpres.

„Trebuie să o spun deschis că mă întreb de ce poziţia chineză nu include până în prezent o cerere ca agresorul rus să oprească războiul”, a declarat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună la Beijing cu omologul său chinez Qin Gang.

Recenta vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova a arătat, potrivit ministrului german de externe, „că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China, iar decizia de a utiliza această influenţă are efecte directe asupra intereselor esenţiale ale Europei”.

„În acelaşi fel în care China s-a angajat cu succes pentru un echilibru paşnic între Iran şi Arabia Saudită, dorim ca China să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca ea să pună în sfârşit capăt agresiunii sale şi ca ea să participe la găsirea unei soluţii paşnice a conflictului”, a adăugat Baerbock.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: