sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2014

Agenția Națională de Integritate (ANI) cere Parlamentului European să nu valideze mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, întrucât acesta a fost declarat incompatibil, prin sentinţă definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Solicitarea a fost trimisă președintelui Parlamentului European, Secretariatului General al PE și Comisiei responsabile pentru validarea mandatelor.

Mircea Diaconu a obţinut 379.583 voturi la alegerile din 25 mai, reprezentând 6,81% din voturile valabile exprimate, mult peste pragul de 5% necesar unui partid. Mai mult decât au câştigat UDMR (350.759 de voturi) şi PMP (345.973 voturi).


De asemenea, ANI a atacat în contencios administrativ atribuirea mandatului lui Mircea Diaconu şi cere anularea deciziei Biroului Electoral Central.

ANI argumentează în contestaţia depusă la Curtea de Apel Bucureşti că instanţa i-a permis lui Mircea Diaconu să candideze, după ce BEC i-a respins candidatura, dar judecătorii nu s-au pronunţat şi pe validarea mandatului de membru în Parlamentul European.

Fiind declarat incompatibil, spune ANI, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa, potrivit legii, o funcție sau o demnitate publică, inclusiv pe cea de parlamentar european, timp de 3 ani, adică până la 19 iunie.

ANI a solicitat Agenţiei Electorale Permanente, la data de 28 mai, să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece el s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La data de 3 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis ANI că nu are competență în acest caz.

„Autoritatea Electorală Permanentă, prin refuzul de a da curs solicitării ANI, respectiv, neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcția de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să își exercite mandatul sub efectul unei interdicții care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziții legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcției publice, iar pe de altă parte din Decizia definitivă și irevocabilă a Instanței supreme din România”, spune ANI.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: