vineri

19 aprilie, 2024

4 octombrie, 2014

Reunificarea Germaniei pe cale paşnică poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, precizând că va depune eforturi ca Republica Moldova, Ucraina şi Georgia să beneficieze de dreptul la autodeterminare pe care l-au avut cetăţenii germani.

Parcursul Germaniei până la reunificare arată că pot fi trase învăţăminte din lupta pacifistă pentru libertate, în scopul rezolvării multora dintre actualele probleme ale Europei, a declarat Angela Merkel la Hanovra, la 24 de ani de la reunificarea produsă pe 3 octombrie 1990.

Curajul pe care l-au avut est-germanii dornici de libertate a contribuit la încheierea Războiului Rece, o atitudine similară fiind necesară pe plan global, a adăugat Merkel. „Putem vedea mult mai clar acum că libertatea, toleranţa şi drepturile omului nu sunt mereu autoevidente. Nu sunt autoevidente nici în Germania, nici în Uniunea Europeană, nici în Europa şi nici în lume”, a adăugat liderul german.


„Evenimentele produse în 1989 şi 1990 în Germania ne pot fi de folos, pentru că simbolizează victoria libertăţii asupra opresiunii, simbolizează ce se poate întâmpla atunci când partenerii cooperează şi au încredere unii în alţii, arată ce rezultate poate aduce răbdarea şi ce se poate face pentru îmbunătăţirea lucrurilor”, a continuat Angela Merkel, conform publicaţiei Cyprus Mail, citată de MEDIAFAX.

„Totul este posibil. Eu şi milioane de est-germani am trăit acest lucru. De aceea, nu trebuie să fim descurajaţi de ceea ce se întâmplă în anul 2014. Dimpotrivă, unificarea ne arată că totul este posibil”, a insistat liderul german.

Merkel a avertizat că Rusia nu le poate răpi independenţa vecinilor, recunoscând însă rolul constructiv al Moscovei în reunificarea Germaniei.

„Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare, libertatea de a ne decide singuri viitorul”, a subliniat Angela Merkel, precizând că Berlinul va depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au aceleaşi drepturi la autodeterminare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: