marți

26 martie, 2024

10 aprilie, 2018

Angela Merkel și președintele Petro Poroșenko

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marți că Nord Stream 2 nu va putea merge mai departe fără a se stabili clar că Ucraina va fi țară de tranzit, repetând că subiectul este unul politic, nu doar economic, scrie The New York Times.

„Am clarificat faptul că nu va fi posibil ca proiectul Nord Stream 2 să meargă mai departe fără a se stabili cu claritate rolul Ucrainei ca țară de tranzit,” a declarat Merkel în conferința ce a urmat întâlnirii pe care a avut-o la Berlin cu liderul de la Kiev, Petro Poroshenko.

„După cum vedeți, acesta nu este doar un subiect economic”, ci și politic, a adăugat ea.


Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania, via Marea Baltică, va dubla capacitatea actualului gazoduct Nord Stream (27,5 miliarde de metri cubi anual).

Statele din estul Europei se tem că acest proiect va crește dependența UE de gazele naturale rusești și va submina statutul Ucrainei, de țară de tranzit.

Declarația cancelarului vine după ce, cu o zi înainte, presa rusă a publicat mai multe materiale despre convorbirea telefonică pe care Vladimir Putin și Angela Merkel au avut-o pe această temă cu o zi înainte de vizita la Berlin a lui Petro Poroșenko. Potrivit presei ruse, care citează biroul de presă al Kremlinului, cei doi lideri mondiali și-au confirmat poziția, de susținere a proiectului. De asemenea, se amintește faptul că autoritățile din Germania au aprobat toate avizele necesare pentru ca proiectul să fie finalizat.

Marți, în conferința de presă cu Poroșenko, Merkel s-a referit și la discuția cu președintele rus:


„I-am spus și președintelui Putin, ieri: nu este posibil ca Ucraina să-și piardă importanța în tranzitul gazului din cauza Nord Stream 2”.

Gazoductul, care va avea o lungime de 1.225 kilometri, costă 11 miliarde de euro, va fi terminat în 201, și este dezvoltat de giganți ai din domeniu, precum Shell și Gazprom.

Proiectul va afecta mai multe state membre din fostul bloc comunist, precum și Ucraina, care ar pierde venituri de două miliarde de euro anual, bani ce reprezintă taxele de tranzit plătite de Gazprom.

Comisia Europeană se opune proiectului, însă susține că nu există bază legală pentru oprirea acestuia. Bruxelles-ul susține că această consolidare a prezenței rusești pe piața energetică europeană ar putea fi contracarată prin conectarea gazoductelor ce traversează Uniunea, astfel încât gazele naturale să circule liber peste granițe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: