Cancelarul german Angela Merkel a pledat vineri, la Moscova, pentru continuarea dialogului cu Rusia, în pofida ”diferendelor profunde”. Declarația a fost făcută la Kremlin, înaintea începerii discuției cu preşedintelui rus Vladimir Putin, în cadrul ultimei întâlniri oficiale dintre cei doi și cu o lună înainte ca Angela Merkel să-și încheie ultimul mandat la conducerea guvernului de la Berlin.
”Chiar dacă avem diferende profunde, noi vorbim între noi şi aceasta trebuie să continue la fel”, a spus Merkel adresându-se lui Putin, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Liderul rus a relevat că această întâlnire nu este ”doar o vizită de rămas bun”, întrucât ”multe chestiuni trebuie discutate”. Germania ”rămâne unul dintre principalii noştri parteneri, în Europa, în lume, în toate. Şi aceasta în special datorită dumneavoastră”, a mai spus Putin în primele secvenţe ale întrevederii.
Cancelarul german nu a făcut aluzie în primele minute ale întâlnirii la cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, deşi vizita sa are loc la un an de la otrăvirea acestuia, pentru care Occidentul acuză puterea rusă.
Discuțiile de la Kremlin au loc exact la un an de la tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnii, în plină criză a Afganistanului, în perioada în care Rusia ajută regimul dictatorial din Belarus și foarte aproape de momentul operaționalizării proiectului Nord Stream 2. Toate aceste subiecte vor fi discutate de cei doi.
(Citiți și: „Rusia a început să joace cartea gazului – rezervele UE sunt aproape de minime istorice”)
Înaintea întrevederii cu preşedintele rus, şefa guvernului german a depus o jerbă de flori la mormântul soldatului necunoscut sovietic ucis în al Doilea Război Mondial, monument a cărui flacără arde în umbra Kremlinului.
Cât timp a fost cancelar, Angela Merkel a fost critică faţă de Moscova, dar a lăsat deschisă uşa dialogului.
„Vizita de rămas bun” a Angelei Merkel la Kremlin marchează sfârșitul uneia dintre cele mai vechi și mai complexe relații politice din Europa, considerate de The Guardian drept o confruntare ce a durat 15 ani între cel mai longeviv oficial de stat din Europa și ”antagonistul-șef” al blocului comunitar.
Angela Merkel, acum în vârstă de 67 de ani, a anunțat nu mai candidează la nicio poziție oficială în alegerile naționale ce se organizează luna viitoare.
Vladimir Putin, 68 de ani, care a fost la putere de mai bine de 20 de ani, este cel mai longeviv lider al Rusiei de la dictatorul sovietic Josef Stalin. Sub comunism, în anii 1980, Putin a lucrat pentru serviciul de informații sovietic KGB din Germania de Est.