20 august, 2021

Rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt în acest moment mult sub nivelurile normale și dacă situația nu se ameliorează până în octombrie, blocul comunitar s-ar putea putea confrunta fie cu presiunea prețurilor, fie cu temperaturi scăzute în apartamente, cum s-a întâmplat iarna trecută, avertizează analiști consultați de Politico.

„Intrând în iarna viitoare cu mai puține gaze în depozit, Europa merge pe sârmă – și nu ar fi nevoie decât de o rafală uriașă de vânt pentru a ne doborî. Și nu e nevoie decât ca unele proiecte în prezent offline să nu mai revină, să apară lucrări de întreținere neplanificate la conductele care aduc gazul în Europa sau doar să avem o altă iarnă rece”, afirmă Jack Sharples, cercetător la Oxford Institute for Energy Studies.


UE are capacitatea de a stoca peste 117 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau aproximativ o cincime din consumul său anual, potrivit Gas Infrastructure Europe. Aceste stocuri erau acum un an deja asigurate, ceea ce a permis blocului să facă față relativ bine iernii neobișnuit de lungi.

Problema este că anul acesta instalațiile de depozitare din UE sunt umplute până la o capacitate de doar 60%.

Prețurile spot la gaz sunt în prezent în creștere, la peste 15 dolari pe hub-ul olandez de referință TTF.

O parte din această creștere a prețurilor se datorează unei piețe globale aflate sub presiune să țină pasul cu creșterea din acest an a producției industriale, dar și de factori neașteptați, cum ar fi dezastrele naturale și întreruperile planificate, afirmă Mike Fulwood, cercetător principal la Oxford Institute.

Gazprom se joacă cu robineții


Întâmplător sau nu, Gazprom – companie controlată de stat- este în centrul unor mișcări care influențează  piața din Europa.

Pe 6 august, Gazprom a redus dramatic transporturile prin conducta Yamal – care traversează Belarus și Polonia, cu argumentul oficial că un incendiu produs la o instalație de procesare a gazelor din vestul Siberiei i-a afectat producția.

În paralel, compania rusă a început să își retragă rezervele de gaz depozitate în UE, spunând că face asta pentru a putea onora livrările contractate, mișcare ce a agravat suplimentar problema depozitării.

Prețurile la gaze naturale au crescut, de asemenea, săptămâna aceasta, după ce Gazprom a rezervat doar o mică parte din capacitatea de tranzit oferită de Ucraina pentru luna septembrie.

Mike Fulwood crede că Gazprom ar putea să reducă special angajamentele de rezervare prin Ucraina, așteptând ca autoritățile de reglementare germane să aprobe în toamnă operaționalizarea conductei Nord Stream 2.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: