miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2018

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat luni de acord cu termenul avansat de ministrul de Interne Horst Seehofer – sfârșitul lunii iunie- pentru găsirea unei soluții general valabile în UE în chestiunea migrației. În lipsa acestei soluții, ministrul de Interne va ordona poliției de frontieră să refuze intrarea în țară a migranților, anunță DPA.

Departe de problemele care frământă Europa, președintele american Donald Trump crede că germanii se întorc împotriva cancelarului Angela Merkel din cauza crizei migratorii, scrie AFP.

Potrivit surselor agenției germane de știri, Angela Merkel va anunța pe data de 1 iulie care este rezultatul eforturilor sale în identificarea unui răspuns unitar european în criza migrației.


Tema migrației va face obiectul central al summit-ului UE din 28-29 iunie.

Ministrul Horst Seehofer era decis în weeklend să anunțe încă de luni închiderea granițelor Germaniei pentru migranți, chestiunea fiind discutată în cadrul unei reuniuni a liderilor partidului conservator bavarez, CSU. După discuții cu cancelarul Merkel, ministrul de Interne a decis să acorde Angelei Merkel șansa unui relativ improbabil compromis european în problema migrației.

Dacă Angela Merkel eșuează la nivel european, poziția sa în fruntea guvernului german devine complicată, iar coaliția cu dreapta dură bavareză și cu social-democrații ar putea să se prăbușească.

Potrivit DPA, ministrul de Interne Horst Seehofer este decis ca, în lipsa unui acord la summitul european, să închidă granițele pentru toți solicitanții de azil care au fost înregistrați într-o altă țară a UE.


Cancelarul se teme că o astfel de abordare unilaterală ar putea provoca un efect de domino în Europa.

În opinia sa, este în joc supraviețuirea UE. „Maniera în care acționează Germania va determina dacă Europa va rămâne unită sau nu”, a avertizat Angela Merkel luni la o reuniune a CSU.

„Trebuie să dăm un semnal în lume: nu e suficient să pui un picior în Europa pentru a putea veni în Germania”, a argumentat însă un lider al CSU, Alexander Dobrindt.

Următoarele două săptămâni se anunță decisive și complicate pentru cancelar, deoarece cerința aliatului său de dreapta reprezintă exact contrariul a ceea ce cere Italia, respectiv repartizarea migranților în Europa.

Angela Merkel se întâlnește luni seara cu omologul său italian Giuseppe Conte, a cărui țară refuză acum accesul în porturi a navelor ONG-urilor care salvează migranți în Mediterana. Roma și-a dovedit fermitatea închizând drumul navei Aquarius care avea la bord 630 de naufragiați, provocând tensiuni europene. În cele din urmă, nava a acostat în Spania.

Marți, cancelarul se vede cu președintele francez Emmanuel Macron și cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Este evocată și o reuniune a liderilor europeni înaintea summitului UE.

De asemenea, Merkel se confruntă și cu nemulțumirea în creștere a opiniei publice, exacerbată de diverse infracțiuni și crime, în special violarea și asasinarea unei adolescente de un tânăr solitant de azil irakian.

Donald Trump vorbește americanilor de criza migrației din Europa

”Poporul german se întoarce împotriva liderilor săi în condițiile în care imigrația zguduie coaliția deja fragilă de la Berlin. Criminalitatea în Germania este în creștere mare. Marea greșeală făcută în întreaga Europă este că au fost lăsate să intre milioane de persoane care au schimbat cultura lor atât de puternic și de violent!”, a scris Trump pe Twitter.

”Nu vrem ca ce se întâmplă cu imigrația în Europa să se întâmple la noi!”, a adăugat președintele american, care se confruntă în țara sa cu critici puternice din cauza politicii sale „toleranță zero” în privința imigrației, în virtutea căreia copii sunt separați de părinții lor fără acte.

Cancelarul german Angela Merkel își joacă viitorul politic, pe fondul unei dispute fără precedent în coaliția guvernamentală germană cu referire la criza migrației.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: