joi

25 aprilie, 2024

4 iunie, 2020

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat miercuri seară un plan de relansare economică în valoare de 130 de miliarde de euro pentru perioada 2020-2021, care să sprijine repornirea activității în contextul pandemiei Covid-19, transmite Deutsche Welle.

Printre măsurile anunțate se numără reducerea TVA la 16% pentru o perioadă de șase luni, o alocație suplimentară de 300 de euro pentru copii și dublarea subvențiilor pentru achiziția de mașini electrice.

„Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuieli ale guvernului federal”, a afirmat Angela Merkel într-o conferinţă de presă la finalul a două zile de discuţii între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale.


Planul include și instituirea unui fond de 50 de miliarde de euro menit să adreseze problema schimbărilor climatice, a inovării și digitalizării economiei germane.

„Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională”, a declarat Angela Merkel.

Principalele măsuri anunțate:

  • Reducerea TVA la 16% pentru o perioadă de șase luni. Pentru companiile din HoReCa, TVA scade de la 9% la 7%. Impactul bugetar al reducerii TVA este estimat la 20 de miliarde de euro, potrivit Reuters;
  • Sprijin de 5,6 miliarde de euro pentru municipalități, potrivit Bloomberg;
  • Accelerarea unor investiții în valoare de 10 miliarde de euro în proiecte de apărare, de securitate și digitale;
  • Stimulente fiscale pentru companiile care realizează investiții (impactul asupra veniturilor bugetare este estimat la 6 miliarde de euro);
  • O alocație familială de 300 de euro pentru fiecare copil;
  • Credite-punte pentru companii mici și mijlocii de până la 25 de miliarde de euro;
  • Dublarea subvenției pentru cumpărarea unei mașini electrice, la 6.000 de euro.

Acest plan de relansare se adaugă efortului anterior, de circa 750 de miliarde de euro, anunțat în martie și care a inclus sprijin financiar pentru cetățenii și companiile afectate de pandemie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: