duminică

28 aprilie, 2024

2 septembrie, 2015

mjMinistrul francez al Justiţiei a promis derularea unei anchete după ce presa a publicat o investigaţie potrivit căreia în sistemul public francez există aproximativ 50.000 de oameni angajaţi fără respectarea totală a legislaţiei muncii.

Un raport oficial din 2014, publicat de săptămânalul de satiră Le Canard Enchaine, arată că pentru aceşti angajaţi nu s-au plătit o serie de contribuţii la bugetele de asigurări.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, marea majoritate a acestor salariaţi pentru care nu s-au plătit contribuţii au fost angajaţi chiar de Ministerul francez de Justiţie, potrivit datelor din raportul alcătuit pe baza probelor furnizate de inspectori fiscali, judiciari sau ai departamentelor de servicii sociale.


Cele mai multe nereguli au fost constatate la angajarea interpreţilor, a experţilor în diferite domenii sau a lucrătorilor de asistenţă socială, care de cele mai multe ori au fost angajaţi pe perioade determinate şi plătiţi la oră.

„Ministerul de Justiţie nu a aplicat impozitele datorate bugetului asigurărilor sociale, interpretând plăţile după sistemul aplicat furnizorilor externi de servicii. Chiar şi aşa, nu s-a aplicat Taxa pe Valoare Adăugată pentru plăţile efectuate”, arată raportul publicat de Le Canard Enchaine.

Potrivit AFP, această practică are vechime şi a generat bugetului Franţei o  gaură de minim 600 milioane de euro.

The Guardian anunţă că o serie de translatori-interpreţi au dat deja în judecată Ministerul de Justiţie din cauza faptului că neplata contribuţiilor sociale de către angajator le-a cauzat întreruperea vechimii în muncă şi a plăţilor contribuţiei la sistemul public de pensii.


„E vorba de persoane care au lucrat exclusiv pe baza unor solicitări ale autorităţilor judiciare şi care s-au dedicat 100% acestor activităţi profesionale în slujba statului”, a declarat pentru France Inter radio un avocat care reprezintă persoane aflate în această situaţie.

„Ministrul Christiane Taubira este decis să ia măsurile care se impun”, a anunţat un purtător de cuvânt al Justiţiei franceze, care are în plan angajarea pe baze permanente a 45 de translatori pentru a evita în viitor sistemul angajărilor sezoniere.

Franţa se confruntă cu dileme în legătură cu modul în care poate să reducă cheltuielile guvernamentale fără să afecteze nivelul plăţilor către bugetele de asigurări sociale.

Reducerea numărului de angajaţi şi sporirea gradului de conformare fiscală au devenit subiect important de dezbatere în Franţa.

O legislaţie care să clarifice statutul fiscal al angajaţilor pe baze temporare şi care să permită plata graduală a contribuţiilor sociale datorate va fi elaborată anul viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: