8 iulie, 2020

Investitorii internaționali au cumpărat bonduri emise de companii paravan prin care se finanțau activitățile ilegale ale uneia dintre cele mai puternice organizații infracționale din Italia – gruparea mafiotă ’Ndrangheta din Calabria, nordul peninsulei, potrivit unor documente citate de Financial Times.

Într-unul dintre cazurile descoperite de jurnaliștii străini, pachetul de obligațiuni – din care o parte a unor companii paravan folosite de gruparea mafiotă calabreză ’Ndrangheta – a fost achiziționat de una dintre cele mai mari bănci private din Europa, Generali, în cadrul unei tranzacții în care consultat a fost compania de audit EY. Contactată de FT, Generali a precizat că banca nu era la curent cu problemele asociate acestor active și că s-a bazat pe controalele realizate de intermediari pentru a confirma că nu sunt legate de operațiuni ilegale de spălare de bani.

Circa un miliard de euro sub formă de bonduri corporate au fost vândute investitorilor internaționali între 2015 și 2019, potrivit unor surse din piață citate de FT. Unele bonduri, s-a descoperit ulterior, erau atașate unor active ale unor companii folosite de mafia calabreză ’Ndrangheta.


’Ndrangheta este o grupare mai puțin cunoscută în afara Italiei decât mafia siciliană, dar care în ultimele două decenii a devenit una dintre cele mai bogate și temute grupări infracționale din lumea occidentală, fiind acuzată de trafic de cocaină, spălare de bani, extorcare și contrabandă cu arme.

Europol estimează că operațiunile grupării, care nu are o structură centralizată fiind formată din sute de clanuri autonome, generează venituri de 44 de miliarde de euro pe an.

Printre investitorii care au achiziționat bondurile conectate de companiile folosite drept paravan de gruparea mafiotă se numără fonduri de pensii, fonduri de investiții, dar și family offices (structuri de investiții folosite de familiile cu averi însemnate pentru administrarea propriilor active).

Obligațiunile au fost emise în baza unor creanțe, facturi neplătite către autoritățile italiene din domeniul sănătății publice de către furnizori de servicii medicale. Potrivit legislației europene, facturile restante către entitățile publice sunt purtătoare de dobânzi penalizatoare care pot fi capitalizate. Acest lucru le face atractive pentru vehicule de investiții cu destinație specială, care le plasează într-un grup mai mare de active și emit obligațiuni care au în spate fluxurile de numerar preconizate a fi încasate din viitoarea decontare a facturilor.


Majoritatea activelor incluse în aceste pachete erau legitime, însă câteva s-au dovedit a fi controlate de companii folosite de anumite grupări din clanul ’Ndrangheta care au reușit să evite controalele privind spălarea banilor și să profite de cererea mare a investitorilor străini pentru astfel de instrumente ”exotice”.

Aproape toate operațiunile acestea au fost oferte private, care nu au avut nicio evaluare din partea unor agenții de rating și care nu s-au tranzacționat public pe piețele financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Generali se apara spunand ca nu a stiut de la cine cumpara dar:
    ”Aproape toate operațiunile acestea au fost oferte private, care nu au avut nicio evaluare din partea unor agenții de rating și care nu s-au tranzacționat public pe piețele financiare”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Generali se apara spunand ca nu a stiut de la cine cumpara dar:
    ”Aproape toate operațiunile acestea au fost oferte private, care nu au avut nicio evaluare din partea unor agenții de rating și care nu s-au tranzacționat public pe piețele financiare”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: