Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

Analiză Reuters: Săptămână grea pentru euro și pentru planul de salvare propus de Draghi

de Iulian Soare 10.9.2012

Eurozona incepe o saptamina periculoasa presarata cu potentiale terenuri minate, dar intr-o ambianta mai optimista dupa ce investitorii au salutat planul BCE de a preveni disparitia monedei unice – se arată într-o analiză REUTERS.

Judecatorii germani, alegatorii olandezi, inspectorii FMI si autoritatile de reglementare de la Bruxelles ar putea intimpina surprize care ar face mai dificila rezolvarea crizei datoriilor suverane care exista de aproape trei ani si care impovareaza economia mondiala.

Miercuri va fi ziua cea mai importantă.

Curtea Constitutionala Germana se va pronunta atunci asupra legalitatii Fondului Permanent de Salvare al Eurozonei, Comisia Europeana va dezvalui planuri detaliate pentru o uniune bancara a Eurozonei, iar in Olanda se vor desfasura elegeri generale hotaritoare.

Ministrii de finante europeni se vor intilni in Cipru incepind de vineri pentru a incerca sa stearga diferendele asupra supervizarii bancare si a posibilului ajutor suplimentar pentru Spania , a patra mare economie a zonei, si Grecia, tara problema care a declansat criza datoriilor.

Deciziile asupra Spaniei si Greciei sint improbabile pina in octombrie, dar discutiile ar putea indica fie daca Madridul va solicita asistenta europeana, cu riscul unor conditii si supervizari neplacute, fie daca UE si inspectorii FMI inclina sa acorde o vitala transa de ajutor pentru a mentine Atena pe linia de plutire.

Cu ochii pe Curtea Constituțională a Germaniei

Europa isi tine rasuflarea de doua luni din cauza hotaririlor Curtii Germane.

Toti cei douazeci de experti intervievati de Reuters se asteapta ca judecatorii sa permita mecanismului european de stabilitate si pactului european de disciplina fiscala sa mearga inainte, dar majoritatea se asteapta ca ei sa adauge conditii dure pentru viitoarele interventii.

Aceasta ar putea sa o lege de miini pe Cancelarul Angela Merkel sau, cel putin, sa o determine sa retraga suportul politic din ce in ce mai dificil avind in vedere opozitia publica fata de decizia de saptamina trecuta a BCE de a cumpara obligatiuni ale statelor vulnerabile.

Daca decizia Curtii va fi impotriva Mecanismului de Salvare , aceasta ar avea un efect devastator asupra pietelor de obligatiuni si valutare impingand zona valutara a celor 17 natiuni si mai adanc in tumult prin punerea la indoiala a viitoarelor salvari financiare ale greu incercatelor state sudice.

Dar daca, asa cum se asteapta, primeste unda verde, ar putea stabili avertismenmtele care sperie investitorii si complica managementul crizei.

Judecatorii ar putea acorda Parlamentului drept de veto asupra oricarui viitor ajutor financiar, sau ar putea declara o limitare a raspunderii Germaniei pentru datoriile altor tari ale Eurozonei.

“Curtea Constitutionala va lasa sa treaca ambele tratate” a spus Kai von Lewinski la Universitatea Humboldt din Berlin, adaugand ca ar putea insista asupra atasarii unei “propozitii lamuritoare ca raspunderea Germaniei trebuie limitata”.

Un sfert din public si profesorii de drept constitutional intervievati se asteapta ca rezolutia Curtii sa spuna ca integrarea europeana a atins limitele permise de legea de baza a Germaniei si orice alta unificare mai profunda ar impune un referendum fara precedent sau o noua Constitutie.

Olanda, în fața populiștilor

Luni de zile a parut ca alegerile olandeze ar putea duce intr-un punct mort sau ar putea duce la un guvern captiv al stangii dure sau al euroscepticilor de dreapta, facand aproape imposibil orice suport parlamentar pentru viitoarele ajutoare financiare acordate Eurozonei.

Dar ultimele sondaje arata o competitie aproape de egalitate intre liberalii de centru-dreapta ai prim ministrului Mark Ruffe si Partidul Laburist de centru-stanga, cu o diminuare a suportului pentru partidele populiste de stanga si a acelor anti imigratie, sugerand ca ar putea rezulta o coalitie proeuropeana.

Chiar si asa, negocierile ar putea dura luni de zile pana ce acest stat fondator al UE, din ce in ce mai sceptic, sa aiba un guvern cu puteri depline, punand la indoiala capacitatea sa de a agrea mai devreme orice pasi catre o integrare mai profunda in Eurozona.

Planul pe care l-a propus Draghi săptămâna trecută

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis joi menținerea dobânzii de politică monetară la 0,75%, BCE urmând să deruleze un nou program de cumpărare a obligațiunilor suverane ale statelor zonei euro.

”În ședința de joi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% și, respectiv, 0,00%, a informat BCE, într-un comunicat de presă.

BCE ar aduce sub control a dobânzile datoriilor suverane prin cumpărarea de obligațiuni

Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat demararea unui plan de achiziționare a obligațiunilor suverane cu maturitate de până la 3 ani. Prin cumpărarea de obligațiuni, Draghi speră să aducă sub control dobânzile la datoriile suverane ale unor state, dobânzi foarte mari în unlele cazuri.

Draghi a dat asigurări, în faţa unei comisii a Parlamentului European, că măsura de cumpărare a obligaţiunilor suverane cu maturitate de până la 3 ani respectă reglementările Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

”Achiziţionarea de obligaţiuni de către BCE, cu scadenţa de până la 3 ani, nu reprezintă ajutor de stat”, a spus Draghi.

Astfel, joi, BCE a aprobat o nouă schemă de achiziţionare a obligaţiunilor, pentru a mai amortiza din dobânzile mari cu care se împrumută statele zonei euro, din cauza crizei datoriilor suverane.

State cu probleme – cum sunt Spania și Italia, care se împrumută la dobânzi mari, pot intra în acest program prin solicitarea de ajutor financiar, însă acesta va fi condiționat de continuarea măsurilor de austeritate.

Oficiali din Germania s-au opus acestei măsuri, în condițiile în care Berlinul beneficiază de costuri scăzute la împrumut (CDS).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.9.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

ONRC a operaționalizat Registrul beneficiarilor reali ai companiilor. Termenele și amenzile

Adrian N Ionescu

Companiile sunt obligate să depună o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în termen de… Mai mult

Europa

Marea Britanie se pregătește să înlocuiască muncitorii necalificați cu roboți – miza reformei legii migrației

Iulian Soare

Reforma sistemului britanic de migrație, prezentată miercuri la Londra, este concepută să realizeze două lucruri. În primul rând, să satisfacă dorința de reducere a imigrației-… Mai mult

Europa

Prototip al viitorului avion de luptă european – Franța și Germania au semnat contractul

Iulian Soare

Franţa şi Germania au semnat joi un contract în valoare de 150 milioane de euro ce reprezintă prima etapă în dezvoltarea sistemului de luptă aeriană… Mai mult

Stiri

Relansarea celor mai mari economii din UE în 2020 este îndoielnică – comisarul european Paolo Gentiloni

Adrian N Ionescu

Efectele epidemiei coronavirus pun în pericol relansarea economiilor din Italia, Franţa şi Germania, după încetinirea de la finele anului trecut, a afirmat comisarul european pentru… Mai mult

Europa

Summit special pentru buget – Informațiile esențiale de reținut

Victor Bratu

Începe, la Bruxelles, summit-ul special european dedicat negocierilor pentru Următorul Cadru Financiar Multianual al UE. Un summit care începe joi, la ora 14.00, și nimeni… Mai mult

Stiri

Salt semnificativ în deprecierea leului: Nou record istoric la 4,7834 lei / euro

Adrian N Ionescu

Banca Naţională a României a anunţat, joi,  o medie a cursului monedei unice de 4,7834 lei/ euro, valoare care nu este numai un nou maxim… Mai mult

Stiri

e-Popriri: Din martie, aplicația care va permite înființarea și ridicarea în timp real a popririlor va fi funcțională

AVOCATNET

Aplicația e-Popriri urmează să fie pusă efectiv în funcțiune în cursul lunii martie 2020, conform declarațiilor Mirelei Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).… Mai mult