Preţul unui baril de petrol ar putea depăşi 150 de dolari, dacă va exista o scădere bruscă a exporturilor de ţiţei din Rusia, potrivit unei analize a economiştilor Bank of America (BofA) Global Research, preluată de Reuters.
Prețurile petrolului au crescut după invazia rusă în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”, și sunt în prezent uşor sub nivelul de 120 de dolari pe baril.
„Credem că o contracție bruscă a exporturilor de petrol rusesc ar putea… împinge Brent cu mult peste 150 USD/bbl”, a spus banca într-o notă de cercetare.
Comisia Europeană a propus un embargo asupra petrolului din Rusia, dar discuțiile nu s-au concretizat cu un termen limită, Ungaria invocându-şi dreptul de veto în această chestiune.
BofA estimează că prețurile Brent vor fi în medie de 104,48 USD/bbl în 2022 şi 100 USD/bbl în 2023.
Analiștii nu prognozează o revenire a cererii de petrol la nivelurile pre-COVID în 2022, deoarece problemele de aprovizionare persistă.
„O creștere de 30 USD/bbl a prețului petrolului în acest an a redus cererea cu 1,5 milioane barili/zi, prevenind o revenire la nivelurile de dinainte de COVID”, au spus analiștii băncii.
Ei au mai precizat că cererea de petrol s-ar putea apropia de nivelurile de dinainte de COVID anul viitor, dacă producția rusă se va menține aproape de 10 milioane de barili pe zi, iar livrările OPEC+ cresc.
Prețul petrolului a avut o tedinţă crescătoare săptămâna această, susținut de perspectiva unei piețe strânse, din cauza creșterii consumului de benzină în Statele Unite în timpul verii și a posibilităţii ca UE să interzică importurile din Rusia.
***