marți

24 mai, 2022

Analiză Erste Group: România va avea în 2014 o creștere economică de 3%

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2014

Economia României va crește într-un ritm de 3%, în 2014, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanță a PIB, de 3,1%, între țările Europei Centrale și de Est, apreciază analiștii Erste Group, citați de Agerpres.

„Polonia ar trebui să înregistreze cea mai bună performanță economică, cu o creștere de 3,1%, urmată de România, cu 3%. Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, în principal datorită producției agricole neobișnuit de mari. Republica Cehă (2%), Ungaria (1,9%) și Slovacia (1,7%) ar trebui să înregistreze creșteri mai mari decât anul trecut, în timp ce Serbia ar putea raporta o creștere mai lentă decât în 2013, de 1%. Croația nu poate decât să stagneze (0%), pe fondul restricțiilor fiscale, precum și al problemelor privind competitivitatea și piața exporturilor. Turcia ar trebui să crească cu 2,3%, după avansul de 3,8% din 2013, având în vedere incertitudinea economică internă, mediul mai puțin favorabil al pieței externe și rata de politică monetară mai ridicată”, arată analiza.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Analiștii Erste consideră că revenirea va continua, în contextul în care se estimează că economiile din ECE vor crește pe ansamblu cu 2,4%, în 2014.


”Îmbunătățirea situației economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriză plăcută. Aproape toate țările din Europa Centrală și de Est (ECE) unde are operațiuni Erste Group au înregistrat o creștere a PIB peste așteptări. După creșterea de 1,2% înregistrată în 2013, economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta. Creșterea din ECE ar trebui susținută de măsurile mai reduse de consolidare fiscală și de avansul piețelor partenere de export”, explică Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research la Erste Group.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: