sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 aprilie, 2020

Exporturile celor 27 de state ale Uniunii Europene spre terţe-ţări se vor reduce cu 9,2% până la 285 miliarde de euro, în 2020.

Importurile UE vor scădea cu 8,8%, până la 240 miliarde de euro, ca urmare a impactului pandemiei cu coronavirusul COVID-19.

Totodată, comerţul global se va diminua cu 9,7%, potrivit unui raport al DG Trade publicat joi de Comisia Europeană.


În 2019, România a reușit exporturi extra-UE28 de peste 16,1 miliarde de euro şi a importat din afara UE mărfuri și servicii de aproape 21,9 miliarde de euro, adică 23,4% din total exporturi şi respectiv 25,4% din total importuri, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Estimările DG Trade se bazează pe cele privind contracția economică post pandemie, care spun că PIB-ul în Zona Euro va scădea cu 2,9% (față de un +1,2% anterior) și în SUA cu 1%.

Creșterea economiei lumii se va limita la 0,7% (față de estimarea pre – COVID de +2,6%), pe seama creșterii economiei Chinei cu 4,5%, în condițiile în care analiștii piețelor globale obișnuiesc să spună că o creștere sub 5 – 6% în China înseamnă, de fapt, recesiune.

(Descărcaţi de AICI documentul DG Trade „The impact of the Covid-19 pandemic on global and EU trade”)

Organizația Mondială a Comerțului (WTO) a simulat cu o altă metodologie impactul pandemiei asupra comerţului global şi a ajuns la estimări de scădere cu 13 până la 32% în 2020, în funcţie de diferitele ipoteze privind durata şi severitatea crizei pandemice.


Contracţia economică globală estimată de WTO variază între -4,8% şi -11% în funcţie de trei posibile scenarii de relansare economică, cea rapidă (de forma V), cea lentă (în formă de U) şi cea indefinită (în formă de L), mai spune raportul citat.

Şocurile estimate de WTO sunt mai mari decât cele rezultate din modelul DG Trade.

Proiecţiile WTO în funcţie de diferitele scenarii propun căderi ale exporturilor europene între 12 şi 33%, în timp de importurile europene ar scădea în proporţii situate între 10 şi 25%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: